Matei Bogdan
Publicat în 15 noiembrie 2023, 16:35 / 76 elite & idei

Cristina Popescu: Romfilatelia dedică un nou proiect filatelic bogatului patrimoniu muzeal din România – Muzeul Național Peleș. Colecții

Cristina Popescu: Romfilatelia dedică un nou proiect filatelic bogatului patrimoniu muzeal din România – Muzeul Național Peleș. Colecții

Romfilatelia dedică un nou proiect filatelic bogatului patrimoniu muzeal din România, introducând în circulație, vineri, 10 noiembrie 2023, emisiunea de mărci poștale Muzeul Național Peleș. Colecții, alcătuită din 4 timbre, 2 plicuri „prima zi” și un set de 4 cărți poștale maxime pentru pasionații de maximafilie.

Cele patru timbre ale emisiunii ilustrează piese reprezentative, de mare valoare artistică, din colecțiile Muzeului Național Peleș.

Colecția de orologerie a muzeului Național Peleș este alcătuită din peste cincizeci de piese, variate ca tipologie, acoperind o gamă largă de modele, de la ceasurile pendule – de podea sau de perete – până la ceasurile-cartel, ceasurile de consolă, de șemineu și de masă, ceasuri deșteptătoare și de buzunar.

Ceasul de masă cu pendul de pe biroul cabinetului de lucru al regelui Carol I a fost fabricat în Germania, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Deși fidel tradiției germane, sub semnul căreia a așezat întregul proiect arhitectonic și decorativ al reședinței de vară de la Sinaia, regele Carol I a abordat, în materie de orologerie, producția „nobilă” a epocii, piesele „de Curte”, mai precis, acele tipologii inspirate de recurența modelelor istoriste.

 În cadrul colecției, un segment important îl reprezintă cele zece ceasuri franțuzești, variate ca material, cu carcase elegante, realizate în stiluri diverse. Unul dintre ele este ceasul de masă din bronz aurit și marmură, pe al cărui mecanism apare marca firmei de orologerie și inscripția „Samuel Marti. Medaille d’or. Paris. 1900” (timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei).

Un ceas de masă cu pendul, aflat în colecție, cunoscut ca „amorașul”, datorită personajului statuar din bronz, îmbină în ansamblul său bronzul auriu rafinat cu marmura și emailul. Aparține sfârșitului celui de al XIX-lea secol și a fost realizat într-un atelier englez din Londra (timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei).

Muzeul Național Peleș deține în patrimoniul său de orologerie un interesant serviciu de șemineu, unic ca abordare stilistică, operă a atelierului Commun & Manceau din Paris. Inspirat de stilul retour d’Egypte, ceasul din metal comun și soclu de marmură neagră are corp piramidal, sprijinit de doi sfincși adosați, și este decorat cu zeități, animale sacre și hieroglife egiptene (timbrul cu valoarea nominală de 9 lei).

Ceasul francez din bronz aurit, din budoarul reginei Elisabeta, este o piesă elegantă, cu cadran circular, pe care își sprijină mâna dreaptă, ce ține grațios un răvaș, personajul feminin înveșmântat în costum din epoca Louis-Philippe (1830-1848) (timbrul cu valoarea nominală de 22 lei).

Romfilatelia mulțumește domnului director Narcis-Dorin Ion și echipei de documentare a Muzeului Național Peleș pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea va fi disponibilă de Vineri, 10 noiembrie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe