OraNoua.ro
Publicat în 27 august 2014, 19:28 / 130 elite & idei

Cristina Popescu: Timbrele românești te invită să descoperi Oltenia, fereastră către vremuri demult apuse

Cristina Popescu: Timbrele românești te invită să descoperi Oltenia, fereastră către vremuri demult apuse

Timbrele românești te invită să descoperi Oltenia, fereastră către vremuri demult apuse

Regiune istorică ce-și trage rădăcinile din perioada Basarabilor (de unde și numele de Leagănul Basarabilor), Oltenia oglindește istoria bimilenară a poporului român. Străjuită de Carpații Meridionali și de apele curgătoare ale Dunării și Jiului, Oltenia reunește județele Dolj și Gorj, și parte din județele Mehedinți, Olt, Vâlcea și Teleorman, fiind înzestrată cu un relief variat și bogat în resurse naturale și cu tradiții unice de-o valoare inestimabilă.

Romfilatelia lansează prin intermediul mărcilor poștale invita?ia de a descoperi un tărâm marcat de specificul românesc, unde stilurile arhitecturale se îmbină armonios cu tradițiile, meșteșugurile, obiceiurile regiunii păstrate cu mare grijă din vremuri trecute.

În continuarea seriei filatelice Descoperiți România, Romfilatelia introduce în circulație prezenta emisiune de mărci poștale dedicată Olteniei, alcătuită din șase timbre ce ilustrează elemente-simbol ale acestei regiuni.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei, este ilustrată Cula Greceanu, una din culele reprezentative pentru arhitectura oltenească a Evului mediu, fiind o construcție fortificată cu rol de apărare împotriva atacurilor turcești, cula aparținând Complexului Muzeal Măldărești din Vâlcea.

O altă bijuterie arhitecturală, concepută în stilul academismului francez de către arhitectul francez Paul Gottereau care face cinste Olteniei este Muzeul de Artă din Craiova, inaugurat în 1954 într-un somptuos palat ce a aparținut unuia dintre cei mai bogați oameni din România, Jean Mihail, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei.

Mănăstirea Tismana, este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Unul dintre cele mai vechi și mai mari așezăminte monastice din țara Românească, a început să fie ridicată în timpul domniei lui Radu I (1377-1383), Matei Basarab aducând unele completări între 1646-1651. A îndeplinit deasemenea rolul unei cetăți de apărare, mănăstirea fiind înzestrată cu turnuri și folosită ca incintă fortificată de către Tudor Vladimirescu în 1821.

În istoria României, Tismana se înscrie și ca un loc important în care a fost ascuns tezaurul țării deținut de Banca Națională a României și adăpostit aici între anii 1944-1947 pentru a fi ascuns de pericolul confiscării, fie de către armata germană aflată în România sau de către Armata Roșie. Muzeul amenajat în anul 2013 transmite toate informațiile legate de modul în care au fost salvate cele peste 200 de tone de aur.

Marca poștală cu valoarea de 4,30 lei este dedicată Mănăstirii Hurezi, cea mai frumoasă ctitorie brâncovenească, cea mai completă și complexă așezare monastică din țara noastră, o bijuterie a stilului brâncovenesc și un loc de prim rang purtător de istorie a neamului și spiritualității românești.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 4,50 lei lei este ilustrată ceramica de Horezu, element, intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO. Tehnica și meșteșugul ceramicii de Horezu se remarcă prin unicitatea și continuitatea regăsite într-o tradiție păstrată de secole în Oltenia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei sunt ilustrate Crâmpoșia selecționată și Negru de Drăgășani, două soiuri de struguri care pun în valoare calitatea de ‘terroir’ a podgoriilor oltenești. Crâmpoșia selecționată a fost obținută în 1972 din vechiul soi Crâmpoșie (Cârlogancă), rezultând vinuri seci, pline de parfum și aroma fructelor coapte. Negrul de Drăgășani, produs din încrucișarea soiurilor Negru Vârtos și Saperavi, dă vinuri seci, mai aspre, de un roșu frapant și arome complexe. Vinurile Olteniei se aflau la loc de cinste pe masa conducătorilor țării Românești, Podgoria Drăgășani fiind de altfel numită ‘podgoria voievodală a Banilor Olteniei’ (I.C.Teodorescu).

Cele șase valori sunt completate de setul de 2 plicuri prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 6 timbre (în albumul filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 515 exemplare și echipat cu blocul de

6 timbre al emisiunii și setul de plicuri ‘prima zi’ ale emisiunii având ștampila ‘prima zi’ aplicată în clar în folio aur, ambele produse fiind numerotate cu negru de la 001 la 515. În deschiderea albumului este etalată reproducerea unei litografii cu imaginea Mănăstirii Hurezi din secolul al XIX-lea.

Începând cu ziua de vineri, 29 august 2014, emisiunea de mărci poștale Descoperi?i România, Oltenia va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Muzeului de Artă din Craiova, Muzeului Olteniei din Craiova, Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu — Vâlcea, Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani, domnului Radu Tudor Tiron, artist heraldist și fotografilor George Avanu și Lucian Tudose pentru sprijinul documentar și suportul fotografic oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe