OraNoua.ro
Publicat în 3 mai 2017, 18:44 / 346 elite & idei

Cristina Popescu: Un secol de istorie aniversat prin timbrul românesc „Iași, oraș al Marii Uniri”

Cristina Popescu: Un secol de istorie aniversat prin timbrul românesc „Iași, oraș al Marii Uniri”

Miercuri, 26 aprilie 2017, a avut loc ședința solemnă comună în plenul Parlamentului, dedicată celebrării Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri,”

urmată de ceremonia festivă de lansare a emisiunii filatelice „Iași, oraș al Marii Uniri”, în foaierul Sălii de Plen a Camerei Deputaților.

La acest eveniment, organizat sub patronajul celor două camere ale Parlamentului României, au participat: domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, domnul Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, Custodele Coroanei Regale a României, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai corpului diplomatic, numeroși deputați și senatori.

Vicepreședintele Senatului, doamna senator Iulia Scântei, în calitate de inițiator al acestui proiect filatelic, a deschis ceremonia de lansare, invitând pe Directorul General al Romfilatelia, doamna Cristina Popescu să prezinte detalii legate de momentul aniversar și timbrele tematice aniversare care sunt introduse în circulație.

Apreciind inițiativa conducerii Senatului și Camerei Deputaților pentru găzduirea acestui eveniment, primul dintr-o serie de manifestări dedicate celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, de anul viitor, doamna director general Cristina Popescu a mulțumit doamnei senator Iulia Scântei și domnului Nicolae Sorin Mărgărit pentru spijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni.

“Emisiunea filatelică pe care o vom lansa astăzi se înscrie într-o serie amplă de proiecte filatelice în care se întâlnesc elemente de istorie și cultură românescă, eroi și fapte pe care nu trebuie să le uităm niciodată. Readucem, astăzi, prin timbru, atmosfera de acum un secol, când, pentru un vis, de a uni toți românii într-un singur stat, Regele Ferdinand I şi Guvernul s-au refugiat la Iaşi, această parte a Moldovei fiind singura fărâmă a României Mari neatinsă încă de ocuparea trupelor germane.

Aceste file de istorie sunt redate într-o manieră sugestivă pe cele patru timbre, precum și pe colița emisiunii. Aș vrea să menționez și produsul special, albumul filatelic aniversar care reunește în tematica comună produse aparținând filateliei și medalisticii.

Prin această emisiune de timbre ne propunem să fim mesagerul mândriei de a fi român!” a declarat doamna Cristina Popescu.

În încheiere, Directorul General al Romfilatelia a invitat pe domnul președinte al Senatului și pe domnul președinte al Camerei Deputaților, pe Alteța Sa Regală și pe Înaltpreasfințitul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei să dezvelească panoul filatelic aniversar și să ştampileze elementele emisiunii, cele două momente simbolizând oficial introducerea în circulație a proiectului de mărci poștale,

Festivitatea de lansare a emisiunii de timbre „Iași, oraș al Marii Uniri” s-a încheiat cu o sesiune foto, care a adus din nou aproape principalii actori ai acestui important proiect filatelic.

 

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe