Cristina Popescu: Un secol de istorie, educație și cultură națională pe timbrele românești – Palatul Fundației Universitare Carol I
Romfilatelia alătură seriei proiectelor filatelice aniversare o nouă emisiune de mărci poștale dedicată unei instituții promotoare de istorie, educație și cultură națională, intitulată 100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I.
Fundația Carol I adăpostește peste un secol de istorie, clădirea fiind „un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”, așa cum însuși regele Carol I, semnatarul documentului de înființare, descria această instituție.
Regele Carol I este și cel care, alături de alte personalități ale vremii, a avut o contribuție semnificativă în consolidarea unui patrimoniu important al fundației, contribuind atât prin donații de colecții, cât și prin donații în bani.
Construcția inițială a fost însă afectată de-a lungul timpului, fiind supusă bombardamentelor din 1944, numele instituției fiind ulterior schimbat în Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București, și unui puternic incendiu în decembrie 1989, în urma căruia patrimoniul de carte s-a diminuat considerabil, fiind distruse nenumărate manuscrise și volume de valoare.
Începând cu anul 1990, fondul de carte este refăcut cu sprijinul instituțiilor naționale, clădirea este renovată, are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București (Unitatea Centrală) în noiembrie 2001, iar în 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
Marcând aniversarea unui secol de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I, Romfilatelia realizează o emisiune filatelică specială, alcătuită din două valori ce creează o punte între trecutul și prezentul acestui edificiu de referință al culturii naționale.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este ilustrată fațada actualei clădiri a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și statuia ecvestră a regelui.
Timbrul coliței emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei reproduce imaginea de epocă a Palatului Fundației, iar pe manșetă este reprezentată o fotografie de la inaugurarea clădirii extinse, din 9 mai 1914, în Aula Mare, în prezența Majestății Sale Regele Carol I. De asemenea, în colțul stânga sus al manșetei este reprodus un fragment din textul documentului de înființare a „Fundațiunii Universitare”, semnat de regele Carol I.
Cele două valori ale emisiunii sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și colița dantelată.
Începând cu ziua de vineri, 7 noiembrie 2014, emisiunea de mărci poştale 100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Romfilatelia mulţumeşte Bibliotecii Centrale Universitare Carol I pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42
anamaria.anton@romfilatelia.ro
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe