OraNoua.ro
Publicat în 17 iulie 2013, 19:22 / 170 elite & idei

Cristina Popescu: Ziua Marcii Postale Romanesti

Cristina Popescu: Ziua Marcii Postale Romanesti

În 2013, Ziua Mărcii Poştale Româneşti este sărbătorită printr-o emisiune de mărci poştale dedicată spiritualităţii româneşti şi frumuseţilor ecleziastice de pe teritoriul României.

Considerată ‘una din cele mai frumoase biserici, opera unui arhiereu artist’ (Nicolae Iorga), Biserica Mănăstirii Antim a fost ridicată între anii 1713-1715, pe baza planurilor realizate de mitropolitul Antim Ivireanul, reprezentând o mărturie elocventă a vieţii bucureştene de la începutul secolului al XVIII-lea.

Numele mănăstirii este legat de moaştele mai multor sfinţi găzduite aici, precum şi de personalităţi şi evenimente ce au marcat istoria naţională. Încă din 1950, mănăstirea devine Paraclis Patriarhal, reşedinţă Episcopală, iar astăzi găzduieşte în Palatul Sinodal, Biblioteca Sfântului Sinod şi Arhivele Sfântului Sinod.

Sărbătorind împlinirea a trei secole de existenţă a acestui lăcaş de cult, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Mănăstirea Antim – 300 de ani de la începerea construcţiei, alcătuită din două mărci poştale cu valorile nominale de 3,60 lei şi 14,50 lei şi un plic prima zi. Ca forme de machetare au fost folosite coliţa dantelată de 2 timbre (în album filatelic), minicoala de 4 timbre şi coala de 32 de timbre.

Emisiunea aniversară se bucură şi de un produs filatelic special: albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi echipat cu coliţa dantelată a emisiunii şi un plic prima zi, cu ştampila prima zi aplicată în folio aur.

Începând cu ziua de luni, 15 iulie 2013, emisiunea de mărci poştale Mănăstirea Antim – 300 de ani de la începerea construcţiei va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe