Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 08:53 / 60 elite & idei

Dan Barna: Când fuzionează USR și PLUS și cum se va numi noul partid. Președintele va fi ales anul viitor

Dan Barna: Când fuzionează USR și PLUS și cum se va numi noul partid. Președintele va fi ales anul viitor

În interiorul celor două partide, USR și PLUS, se poartă în aceste zile discuții despre o fuziune care ar urma să aibă loc înainte de alegerile locale. Perspectiva scrutinului electoral din septembrie îi face pe liderii celor două formațiuni să își dorească să intre în camapania electorală cu un mesaj clar de unitate, care să reducă conflictele dintre usriști și plusiști. Conform unor surse politice, fuziunea ar urma să fie anunțată într-un congres, la finalul lunii iulie, sau, cel mai târziu, în luna august.

„Vom face două congrese, fiecare partid, și un congres pentru fuziune în iulie-august. Chiar dacă, cel mai probabil, până la alegerile locale nu vom încheia procedura de înregistrare la Tribunal, este necesar să dăm un mesaj de unitate electoratului USR-PLUS care asta așteaptă de la noi”, au declarat surse din USR, pentru Digi24.ro.

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a declarat, în direct la Digi24, că „fuziunea USR – PLUS ar trebui să fie făcută până la alegerile locale”. Opinia este împărtășită în ambele partide, deși condițiile fuziunii nu sunt încă stabilite.

Totuși, au existat discuții despre cum ar trebui să arate noul partid. Conform discuțiilor interne, partidul ar urma să se numească USR-PLUS, pentru a nu exista nemulțumiri, deși mai mulți lideri USR au propus o fuziune prin absorbție a partidului lui Cioloș, astfel încât noua formațiune politică să se numească doar USR.

Conducerea partidului, după fuziune, ar urma să fie asigurată de Dan Barna și Dacian Cioloș, într-o structură de co-președinți. Încă nu au fost stabilite detaliile despre împărțirea funcțiilor din biroul de conducere al noului partid.

„Anul viitor va avea loc un congres mare unde vom alege președintele și conducerea. Până atunci, partidul va fi condus de Dan Barna și Dacian Cioloș”, susține sursele citate.

Negocierile pentru alegerile locale și parlamentare, în continuare blocate

Deși discuțiile despre o fuziune par să fi intrat în linie dreaptă, negocierile dintre USR și PLUS pentru alegerile locale din acest an sunt încă blocate. Din 41 de județe au fost închise listele cu candidați doar în 10. „Încă 10 județe vor fi închise săptămâna asta, alte 10 fiind aproape de finalizare. Rămânem cu aproxiativ 10 județe, un sfert, unde nu ne înțelegem deloc”, a declarat un vicepreședinte al USR, implicat în negocierile cu PLUS.

Iar pentru parlamentare, momentan, cele doua partide sunt în discuții de tatonare. Cei din PLUS și-ar dori să obțină cât mai multe poziții pe listă comună, în timp ce USR pare dispus să ofere un sfert din locuri. „Dacă ne dublăm numărul de parlamentari, de la 40 la 80, PLUS ar putea primi 20 de parlamentari, practic jumătate din ce câștigăm în plus”, mai susțin aceleași surse.

După alegerile parlamentare, USR-PLUS vrea să intre la guvernare alături de PNL.

„Este în mod natural și previzibil că USR PLUS va forma viitorul guvern stabil al României cu PNL după alegeri”, a declarat, săptămâna trecută, președintele USR, Dan Barna.

www.digi24.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe