Matei Bogdan
Publicat în 11 martie 2020, 11:36 / 49 elite & idei

Dan Barna: În momentul de faţă, singura miză pentru România este să trecem de această criză de coronavirus

Dan Barna: În momentul de faţă, singura miză pentru România este să trecem de această criză de coronavirus
+ Observator • + Politic

Singura miză politică pentru România este cât de repede trece de criza coronavirusului, iar Guvernul şi Parlamentul trebuie să acţioneze cât mai eficient în faţa acestor dificultăţi, a declarat marţi seară preşedintele USR, Dan Barna.

„Hârjoana politică trebuie să înceteze, obiectivul este cum ne descurcăm în această situaţie fără precedent. În momentul de faţă, singura miză pentru România este cât de repede trecem de această criză de coronavirus. Miza Guvernului şi a Parlamentului este de a acţiona cât mai eficient faţă de aceste dificultăţi”, a precizat Barna, la postul de televiziune Realitatea Plus.

El a făcut un apel la calm şi la respectarea măsurilor promovate de autorităţi, în contextul răspândirii coronavirusului.

„E foarte important să rămânem calmi, să respectăm măsurile care sunt promovate de autorităţi şi asta este o miză foarte importantă, pentru că evident vom trece peste acest fenomen, însă el nu dispare într-o săptămână sau două. Va fi o perioadă de săptămâni, luni, în care toate lucrurile, aşa cum eram noi obişnuiţi să funcţioneze, vor fi diferite (…). Să nu intrăm în panică şi în isterie, să respectăm măsurile de igienă – spălatul pe mâini, evitarea contactului, a aglomeraţiei, evitarea participării la evenimente. Am decis şi la noi în partid să suspendăm toate activităţile, trecem totul pe online. E o perioadă în care trebuie să fim foarte precauţi”, a precizat Barna.

Liderul USR le-a cerut românilor din diaspora să rămână, pe cât posibil, acolo unde se află în momentul de faţă.

„Dacă nu este o chestiune de viaţă şi de moarte, e necesar să rămână fiecare acolo unde este, pentru că fiecare deplasare este un prilej de a se răspândi virusul. Mesajul către diaspora este de a rămâne pe cât posibil acolo unde sunt în momentul de faţă. Nu e o perioadă deloc bună pentru a călători”, a punctat Barna.

Potrivit acestuia, e un risc foarte mare ca situaţia să explodeze.

„Ideea că păcăleşti autorităţile şi că spui că vii din Ungaria, când de fapt tu vii din Italia, e o greşeală. Pentru că tu mergi acasă, la familia ta, la prietenii tăi şi există posibilitatea de a purta virusul şi a-l distribui în mediul tău. Poate să afecteze exact cele mai dragi persoane – familia şi prietenii. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este să intrăm în carantină, să spunem şi să declarăm că venim din Italia, dacă se întâmplă lucrul acesta. Sunt cetăţenii României, trebuie să fie primiţi, dar este de aşteptat ca oamenii să fie responsabili şi să nu se gândească că păcălesc pe cineva ducându-şi acasă virusul în familia lor”, a subliniat Dan Barna.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe