Matei Bogdan
Publicat în 5 iunie 2019, 16:53 / 97 elite & idei

Dan Barna: USR nu va intra la guvernare decât în urma alegerilor parlamentare, anticipate sau la termen

Dan Barna: USR nu va intra la guvernare decât în urma alegerilor parlamentare, anticipate sau la termen

Liderul USR, Dan Barna, a spus după consultările de la Palatul Cotroceni că partidul său nu va intra la guvernare în ipoteza că Guvernul Dăncilă va fi înlăturat prin moțiune de cenzură.

Barna a spus că a analizat împreună cu președintele Iohannis scenariile posibile în cazul în care o moțiune de cenzură ar trece în Parlament.

„În situatia in care motiunea trece, se poate vorbi fie de un guvern interimar, fie de un nou guvern. USR a transmis si presedintelui ca alegerile anticipate dupa prezidentiale sunt o necesitate, pentru ca orice guvern care nu e PSD nu poate functiona eficient cu aceasta majoritate parlamentara.

Am precizat ca sustinem in Parlament orice varianta de guvern non-PSD, primari in doua tururi si ca OUG 114 sa fie corectata, respinsa, vedem care e cea mai buna varianta, pentru ca in momentul de fata alungam pur si simplu companiile din tara”, a spus Barna.

Întrebat de riscul ca electoratul USR să fie nemulțumit de faptul că refuză să-și asume răspunderea guvernării, Dan Barna a explicat motivele care stau la baza acestei decizii.

„Noi suntem foarte consecventi pe mesaj. Am spus de 6 luni, de un an, că varianta corecta si morala sunt alegerile anticipate. USR isi va asuma guvernarea cand vom avea alegeri si o validare a electoratului pentru o noua componenta a Parlamentului.

Este total nerealist sa credem ca un guvern poate sa funcționeze altfel cu aceasta majoritate parlamentară. Nu poti sa faci lucruri semnificative pentru Romania cu oamenii pe care Liviu Dragnea i-a uitat prin Parlament”, a explicat liderul USR.

De asemenea, Barna a negat disensiuni majore cu PNL în urma divergenței de păreri manifestate în ultima săptămână iar declarațiile la cald nu au relevanță:

„In momente importante, critice – motiunea de cenzura, candidatura pentru presedintia Camerei – am aratat ca USR are maturitatea, intelepciunea si forta politica sa luam deciziile necesare”, a spus Barna.

De asemenea, Dan Barna dorește și includerea inițiativei Fără penali în funcții publice să fie luată în calcul la modificarea Constituției: „În egală măsură am precizat foarte clar – şi preşedintele a fost de acord – că iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături, este în momentul de faţă în Parlament pentru vot, a trecut de Curtea Constituţională – deci este o iniţiativă legitimă şi legală. Şi morală, evident, pentru că de-acolo a pornit tot acest demers”, a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că implementarea iniţiativei „Fără penali”, prin completarea art. 37 din Constituţie, ar reprezenta „un element de igienă morală pentru societatea românească”.

www.revista22.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

PoliticIoana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

EconomieGeorge Cristian Maior, salută anunțul făcut de fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, de a intra pe piața din România

ExternRobert Lupițu: De la ”Comisia ultimei șanse” la ”Comisia geopolitică” – Mic îndreptar al portofoliilor și numirilor din echipa Ursulei von der Leyen. Ce înseamnă domeniul transporturilor pentru România

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe