Adriana
Publicat în 20 septembrie 2017, 13:16 / 124 elite & idei

Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeana.ro: ”Agora-Viitorul Europei” a demonstrat că orice discuție despre Europa Unită nu poate fi decât binevenită, indiferent de scenariile în care așezăm soluțiile

Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeana.ro: ”Agora-Viitorul Europei” a demonstrat că orice discuție despre Europa Unită nu poate fi decât binevenită, indiferent de scenariile în care așezăm soluțiile
+ Observator

Seria de dezbateri “Agora – Viitorul Europei”, desfășurate în trei locații cu semnificație istorică din România, arată că orice discuție și dialog privind viitorul Uniunii Europene sunt binevenite, indiferent de scenariile în care sunt așezate soluțiile pentru viitorul integrării europene, a declarat Dan Cărbunaru, directorul CaleaEuropeana.ro, la finalul evenimentului de la Făgăraș, organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro, cu sprijinul Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Centrului Europe Direct Făgăraș și al autorităților locale.

Spre deosebire de preferințele cetățenilor de la Târgoviște, sau de la Piatra Neamț, acolo unde românii au votat în favoarea unui viitor al Europei care să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică, mai unită și care să acționeze cu o singură voce, la Făgăraș cetățenii au optat pentru o Uniune Europeană în care cei care își doresc mai mult realizează mai mult și în care România să se regăsească.

”Avem aici cele 5 cartonașe de vot care corespund celor cinci scenarii pentru viitorul Europei propuse de Jean-Claude Juncker în urmă cu ceva timp. Sigur că nouă ne-ar plăcea să avem 500 de milioane de voturi în această urnă, dar de multe ori europenii nu ies din casă când au momente concrete de vot legate de localitatea lor sau de țara lor sau de Parlamentul European. Ce am reușit noi astăzi, alături de Reprezentanța Comisiei Europene, Europe Direct și gazdele noastre de la Muzeul Țării Făgărașului, a fost să arătăm că asta este baza și că de fapt astfel de cutii trebuie să existe dacă nu în fiecare casă, în fiecare cetate a țării. Am beneficiat de un spațiu extraordinar de dezbatere, în sala tronului, încheind seria de dezbateri pe care le-am făcut în aceste zile, la Târgoviște și la Piatra Neamț”, a declarat directorul CaleaEuropeana.ro.

”La Făgăraș oamenii au votat scenariul 3, “Cei care doresc mai mult, realizează mai mult”. Am acceptat provocarea de a coopta în echipa de speakeri primarul local care nu este un om înregimentat politic, nu are o conotație politică prezența sa aici. Întâmplător sau nu, la distanță mică de voturi scenariul susținut de domnia sa a fost acesta: “Cei care doresc mai mult, realizează mai mult”. Noi discutasem înainte, dar chiar și în timpul dezbaterii, ce se va întâmpla dacă românii din cele 3 regiuni vor vota același lucru, care este mesajul pentru Bruxelles, și ce se va întâmpla dacă ei vor vota lucruri diferite. Acum, după Târgoviște și Piatra Neamț, unde cetățenii au votat scenariul 5, adică “Mai mult, împreună”, a fost o surpriză că cei din Făgăraș au ales că cei care doresc să realizeze mai mult, să o facă. Acesta este spiritul transilvănean, apropiindu-se mai mult de realitate”, a mai completat Dan Cărbunaru.

“Domnul Juncker va afla acum că românii vor – în cazul Făgărașului – coaliții de voință pentru a progresa in diverse domenii. Aici știm că inclusiv la nivelul instituțiilor publice există eforturi foarte mari – fie că vorbim de declarația de la Roma, fie că e vorba de alte documente de intenții politice la nivel european – de a fi prinși în nucleul dur, și în relația bilaterală precum țări ca Germania, Franța, Olanda, dar și în discuțiile cu instituțiile europene autoritățile române, prim-miniștrii, președintele, europarlamentarii români spun că ne dorim și noi mai mult. Deci avem acest scenariu trei deja funcțional. Pe de altă parte, scenariul cinci, votat la Piatra Neamț și la Târgoviște, adică în Moldova și în Muntenia, spune că statele membre decid să pună mai mult în comun în materie de competențe, resurse decizionale în toate domeniile și că deciziile se iau mai rapid la nivel european și sunt puse în aplicare într-un timp scurt. Și acest lucru susține România. Dacă am lua elemente din celelalte scenarii – scenariul unu, patru sau doi – vom vedea că sunt și acolo lucruri interesante. De aceea a fost bine să trecem prin ele și să le analizăm și în componenta lor economică, și de securitate, apărare, politică externă și pe buget pentru că votul final ne spune foarte multe, dincolo de faptul că la Făgăraș susținătorul scenariului câștigător a fost primarul urbei”, a precizat directorul CaleaEuropeana.ro în cadrul interviului care a încheiat triada de dezbateri “Agora – Viitorul Europei”.

“Doresc să urmărească cei care au așteptat un astfel de feedback, în frunte cu președintele Comisiei Europene care spunea la București că vrea un dialog sincer cu românii și că dorește să le audă vocea – acum o să fie în măsură să le asculte vocea mult mai diferit față de modul în care a făcut-o atunci în acea sală, concentrată, la București. Sper să continuăm acest demers pentru că Europa trebuie vorbită și explicată. Repet acest mesaj: orice discuție despre Europa Unită nu poate fi decât binevenită, indiferent de scenariile în care așezăm aceste soluții pentru viitorul Europei“, a conchis Dan Cărbunaru, remarcă ce a îmbrăcat forma unui apel la conștientizarea necesității organizării unor astfel de dezbateri edificatoare în regiuni privind viitorul Europei, o apropiere de cea mai importantă verigă a lanțului politicilor europene, cetățeanul.

Citiți și ”Agora – Viitorul Europei”: La Făgăraș, cetățenii români au votat pentru ca România să facă parte din nucleul dur al țărilor Uniunii Europene

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut, la Cetatea Făgărașului, cele cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene și au votat privind viitorul României în UE

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Făgăraș a fost precedată de cea organizată Piatra Neamț (1 septembrie) și de cea de la Târgoviște (28 august).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro au organizat, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017.

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ, nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

http://www.caleaeuropeana.ro/interviu-dan-carbunaru-director-caleaeuropeana-ro-agora-viitorul-europei-a-demonstrat-ca-orice-discutie-despre-europa-unita-nu-poate-fi-decat-binevenita-indiferent-de-scenariile-i/

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: #DigiContext, on air

PoliticLa mulți ani președintelui Emil Constantinescu!

EconomieBogdan Neacșu: Procesul de transformare şi modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare şi pe o cultură organizaţională care pune clientul pe primul loc

ExternBogdan Aurescu: România speră să obțină sprijin financiar american pentru infrastructura care ar facilita transportul trupelor pe flancul estic al NATO

SocialCsibi Magor: Despre partea intunecata a ego-ului

EvenimenteCorina Popescu, Cosmin Ghiță: Dezbatem online ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialPetrișor Peiu: Monstrul cu două capete care zâmbește guvernanților, dar îi îngrozește pe româniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe