OraNoua.ro
Publicat în 13 aprilie 2016, 21:00 / 235 elite & idei

Dan Cărbunaru: ISM-ele care ucid Europa noastră

Dan Cărbunaru: ISM-ele care ucid Europa noastră

de Dan Cărbunaru

ISM-ul se scurge prin crăpăturile Europei. Pe acolo s-a scurs naționalismul. Pe acolo s-au scurs nazismul, comunismul, extremismul, rasismul. Terorismul pare să livreze singura noutate din acest șir care a terifiat, distrus și făcut țăndări Europa.

De câteva zeci de ani, crăpăturile au fost înlocuite de piloni de pace și bunăstare. Xenofobia, lipsa de toleranță, ura sau teama față de cel diferit au fost înlocuite, în Europa Unită, de acceptarea celuilalt. De ajutorarea lui. De integrarea țărilor, națiunilor, regiunilor, culturilor, economiilor, oamenilor. Privesc, acum, această construcție, cu teama că se va prăbuși. Că va cădea din cauza neroziei celor care lovesc în rădăcinile unui copac încă tânăr, pe ale cărui crengi locuiesc, din ale cărui fructe se hrănesc, a cărui armonie ridică spiritele. Setea tot mai nebună cu care din Nord în Sud, din Vest în Est se întețesc loviturile mă face să cred că ne putem îndrepta, din ce în ce mai repede, spre sfârșitul Europei pe care ne-am dorit-o și pe care am reușit să o trăim.

Tragicul situației e dublat de fatalismul unei neputințe generate de degradarea acentuată a discursului public, a soluțiilor livrate sau doar anunțate la multele probleme cu care ne confruntăm. Mai grav decât consumarea de analgezice până la o operație care să ne vindece, este că trecem deja pe substanțele halucinogene ale unor lideri care nu mai mint frumos, ci manevrează frustrările și disperările reale sau generate prin metode sofisticate de manipulare.

Europenii sunt astăzi targetați, pe lungimi de undă din ce în ce mai bine calibrate, de forme de propagandă media dublată de dezvoltarea de formațiuni politice care nu mai contestă doar soluțiile furnizate de main-stream-ul politic, ci chiar viitorul nostru împreună. Urmează atacarea prezentului. Atunci vom deveni 500 de milioane de ținte vii. Atunci nu va mai conta cine scapă.

Încă nu este prea târziu. Nici pentru politicienii responsabili, care devin din ce în ce mai puțini, în țările lor sau la Bruxelles. Nici pentru noi, cei care trăim, iubim, muncim sau învățăm în acestă Europă. Votul este cel care face diferența între responsabilitate și manipulare. Între viziune și distrugere. Între Viitor și Trecut. Vom scăpa de ISM-e când prin crăpăturile Europei nu se va mai scurge veninul celor care ne vor slabi, dezbinați, certați, bănuitori și…lacomi.

http://www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Hackerii ruşi chinezi şi iranieni atacă America aflată în febra alegerilor prezidenţiale! Câteva poveşti despre spioni

PoliticIon M. Ioniţă: Candidatura inexplicabilă a lui Traian Băsescu şi efectele ei

EconomieSergiu Manea: BCR lansează ghidul pentru antreprenori „La ce ne uităm când credităm” – cei șapte indicatori pe care banca îi urmărește în procesul de creditare

ExternIulian Chifu: Utopii, strategii şi realităţi dure ale viitorului UE. Căderea în realitate

SocialRemus Pricopie: O Românie Normală este o Românie Educată

EvenimenteMihai Toader-Pasti, la conferința Building Home

CulturaCristina Popescu: Uniformele regalității (III). Reginele României

EditorialAlexandru Grumaz: Hackerii ruşi chinezi şi iranieni atacă America aflată în febra alegerilor prezidenţiale! Câteva poveşti despre spioniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe