Adriana
Publicat în 18 octombrie 2017, 15:01 / 185 elite & idei

Dan Carbunaru: România derutată. Chiar nu mai credem că e bine în UE?

Dan Carbunaru: România derutată. Chiar nu mai credem că e bine în UE?
+ Observator

Cred că este prima oară când românii nu știu încotro să meargă, de când am intrat în NATO și UE. România derutată privește cu ochii încețoșați spre viitorul său european. Parlamentul European anunță, azi, în urma sondajului realizat la nivelul Uniunii, că mai puțin de jumătate dintre români mai cred că e bine să faci parte din Uniunea Europeană. O treime dintre ei cred că nu e nici bine, nici rău, în timp ce aproape unul din cinci spun că e un lucru rău.

Aceste este electoratul care va ieși la vot, peste un an și jumătate, la alegerile europarlamentare. Apoi, în câteva luni, va alege Președintele României.
Ani de zile am lăudat, cu toții, clasa politică, dar mai ales electoratul, pentru orientarea euro-atlantică. Dar oare ce invitație, pentru ce tip de platformă, lansează românii prin acest sondaj? Cât va dura până amestecul de element național și pro-occidental își va schimba compoziția electorală? Când vom avea de ales în a fi buni români și buni europeni, ceea ce până de curând părea o trăsnaie?
Semnalul de alarmă din acest sondaj, care poate fi îndulcit cu alți indicatori, este generat și de faptul că românii sunt contra curentului european majoritar, care merge către o restabilire a încrederii în viitorul nostru comun. Și asta într-un moment crucial pentru UE, după traversarea atâtor crize, în plin Brexit și în prag de preluare a Președinției UE, la 1 ianuarie 2019.  La câteva săptămâni după ce șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker lăuda România în discursul despre Starea Uniunii din plenul Parlamentului European și anunța relansarea Europei la Sibiu, a doua zi după Brexit, pe 30 martie 2019. În timp ce în România vin comisarii europeni să vorbească cu oamenii mai des decât o fac parlamentarii în propriile circumscripții. Cu câteva ore înainte de Consiliul European, la care se întâlnesc liderii europeni convocați de Donald Tusk, cel care a anunțat că își dorește ca România să găzduiască, de Ziua Europei, pe 9 mai 2019, în preioada în care asigură Președinția Rotativă a UE, Summit-ul care să dea startul unei noi Europe.

Cu cine vom da acest start? Cu ce fel de cetățeni români/europeni? În ce situația vor fi puși decidenții la nivel înalt, în frunte cu șeful statului, Președintele Klaus Iohannis, decidenți care au invocat mereu, uneori chiar cu succes, orientarea profund pro-europeană și pro-occidentală a românilor? Cum să mai susții că vrei o Europă unită, că vrei cu ”nucleul dur”, că nu vrei mai multe viteze, când poporul tău nu știe dacă e bine să mergi cu Uniunea Europeană sau chiar că nu e bine în ea?
Cum am ajuns aici? Cum de, după zece ani de la aderare, în care au intrat în România peste 100 de miliarde de euro – investiții străine, fonduri europene și bani trimiși de românii care muncesc în afara țării, ajung românii care cred că e bine în UE să devină o minoritate? Cum de se întâmplă asta în țara care a recuperat cel mai mult din decalajul de dezvoltare în raport cu Vestul, dintre țările fostului bloc sovietic, de la 39 la 59 la sută? Cum de se întâmplă asta în țara care avea un PIB de 97 miliarde euro cu un an înainte de intrarea în UE, a urcat încă din primul an la 124 miliarde euro și se apropie acum de 170 de miliarde de euro? Țara care a beneficiat de peste 30 de miliarde de euro – bani europeni, exportă în UE – peste 80 la sută din exporturi merg aici – bunuri și servicii de alte câteva zeci de miliarde de euro.
Răspunsul nu cred că stă în aceste cifre. Mă tem că stă în percepție, în managementul așteptărilor, în viziunea/lipsa de viziune a liderilor politici, în comunicarea publică și în sufletul fiecăruia dintre noi.

De unde să vină soluțiile? Acestea, dacă vor exista, vor fi livrate într-un spațiu de proiecție a percepțiilor dominat de război hibrid. Dacă nu a știut să își apere eficient cetățenii de acest război, oare ce poate face România pentru a-și convinge cetățenii că e bine în Uniunea Europeană? Și nu mă refer la cei care sunt siguri că e mai bine în UE, dar au preferat altă țară, dintre celelalte 27…

http://www.caleaeuropeana.ro/romania-derutata-chiar-nu-mai-credem-ca-e-bine-in-ue/

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe