Matei Bogdan
Publicat în 17 februarie 2021, 20:40 / 44 elite & idei

Dan Cărbunaru: Un certificat european de vaccinare anti-Covid-19 ar ridica o anumită provocare

Dan Cărbunaru: Un certificat european de vaccinare anti-Covid-19 ar ridica o anumită provocare

Dan Cărbunaru, director la caleaeuropeană.ro, comentează la RFI propunerea Greciei ca libertatea de mișcare în spațiul european să se facă în baza unui certificat care să ateste că persoanele respective s-au vaccinat anti-Covid-19.

Dan Cărbunaru crede că ideea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19 ar fi greu de pus în practică, atâta vreme cât există divergențe în UE:

”Propunerea Greciei, din punctul de vedere al autorităților elene, ar ușura mult nevoia de a fluidiza acum când mai sunt doar câteva luni până când va reîncepe sezonul cald și probabil că și grecii se așteaptă să le vină din nou turiști în țară. Din punctul ăsta de vedere, este de înțeles. Sigur că prezentarea ca fiind o soluție europeană a acestei abordări ridică o anumită provocare, am văzut că pe lângă dificultatea în a gestiona efectele pandemiei din perspectivă sanitară, la nivelul instituțiilor europene în general, a mai existat și această dificultate în a gestiona închiderile, deschiderile, tipul de control la frontieră, mai exact, în interiorul UE și aici aș spune că a fost mai complicat pentru instituțiile europene să poată transforma propriile recomandări într-o regulă generală. Ceea ce am văzut apoi din punct de vedere sanitar a avut o dinamică mult mai bună, gândindu-mă acum la modul în care s-au contractat vaccinurile și modul în care ele s-au distribuit”.

În opinia sa, ”punctul de vedere al președintelui Iohannis are logică, pentru că în momentul în care vei stabili această regulă, potrivit căreia vor fi două categorii de libertăți de mișcare la nivel european, una dedicată celor care se vaccinează și alta celor nevaccinați, vei crea din start o formă de discriminare în interiorul Uniunii”.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe