OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2015, 21:32 / 110 elite & idei

Dan Dungaciu: Dacă la Chișinău se va forma o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați

Dan Dungaciu: Dacă la Chișinău se va forma o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați

Este regretabil că România nu este prezentă, în aceste zile, la negocierile privind formarea coaliției de guvernare de la Chișinău, care s-ar putea solda cu cooptarea comuniștilor în Executiv, a declarat, la Digi24, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Faptul că la Chișinău se află o delegație a Parlamentului European formată din trei membri ai celor trei partide importante ale Parlamentului European înseamnă că Uniunea Europeană percepe la un nivel maxim de gravitate ce se poate întâmpla la Chișinău. Și spun că Uniunea Europeană pentru că senzația mea este că această delegație europeană nu este doar a Parlamentului, ci are, într-un fel sau altul, girul Comisiei Europene”, a spus Dan Dungaciu, la „Jurnalul de Seară”.

De ce percepe această gravitate? Cred că din două motive: o coaliție cu Partidul Comuniștilor a două partide proeuropene din Republica Moldova înseamnă că Federația Rusă poate câștiga prin negocieri ce a pierdut la urne. Altminteri spus, dacă Federația Rusă a pierdut la urne majoritatea parlamentară, deci guvernamentală, poate câștiga, prin negocieri, supremația indirectă și directă în Republica Moldova, prin aducerea comuniștilor la guvernare. Această delegație are ca prim obiectiv ca Partidul Comuniștilor să nu ajungă la guvernare în Republica Moldova și să fie, totuși, o guvernare proeuropeană din cele trei partide, la Chișinău. A doua chestiune fundamentală pe care insistă delegația europeană este lupta împotriva corupției. Chestiunea corupției va deveni, după părerea mea, aproape un al doilea criteriu politic de aderare a Republicii Moldova la spațiul european. Corupția va deveni, pe agendă, o temă fundamentală pe care Chișinăul nu o poate ignora”, a explicat Dan Dungaciu.

O absență „profund regretabilă”

Premierul Victor Ponta și-a anulat, marți, „vizita-fulger” la Chișinău din cauza instabilității politice. Victor Ponta ar fi vrut să aibă o discuţie cu liderii partidelor proeuropene din Republica Moldova.

Pe de altă parte, Administrația Prezidențială a confirmat, luni, informația că vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău, programată pentru 22-23 ianuarie, a fost amânată.

În opinia mea, este profund regretabil că o țară ca România, care are sute de mii de cetățeni în Republica Moldova, nu este prezentă la aceste negocieri esențiale și este parte doar prin telefoane, Facebook sau alte instrumente de acest tip. Cred că România trebuia să fie prezentă, în acest moment, în Republica Moldova. Dacă se va face o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați în politica externă, pentru că Partidul Comuniștilor este un partid profund identitar, în sensul în care proiectul lui politic se suprapune cu un proiect politic împotriva României”, a apreciat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Am senzația că politicienii români au evaluat inadecvat ceea ce se petrece la Chișinău. Faptul că s-au programat vizite când nu era cert cum se va sfârși negocierea, faptul că s-au anunțat vizite la Chișinău când nu se știa dacă aceste vizite erau bine primite sau nu, faptul că s-a mizat pe anumiți politicieni care acum, pur și simplu, întorc spatele României, toate lucrurile acestea ar trebui să intre într-un proces de evaluare. Pentru că dintre cele trei partide proeuropene de la Chișinău, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, doar Partidul Liberal are ca cerințe pentru viitoarea coaliție exact cam ce a spus Comisia Europeană. Primele două partide refuză cu obstinație reforma sistemului juridic din Republica Moldova, acoperind, în mod iresponsabil, chestiunea corupției și cochetează cu ideea aducerii Partidului Comuniștilor la guvernare, ceea ce ar fi o ofensă, în primul rând, la adresa UE, dar, în al doilea rând, și la adresa României”, a spus Dan Dungaciu.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe