OraNoua.ro
Publicat în 23 mai 2012, 18:31 / 449 elite & idei

Dan Dungaciu: Sondaj GeoPOL, “Bătălia pentru Cluj”: Emil Boc şi Alin Tişe conduc

Dan Dungaciu: Sondaj GeoPOL, “Bătălia pentru Cluj”: Emil Boc şi Alin Tişe conduc

Un sondaj realizat de către Institutul GeoPOL în perioada 11-17 mai, la Cluj-Napoca, îi indică drept conducători în cursa electorală pe candidaţii PD-L, atât la şefia Consiliului Judeţean Cluj, cât şi la Primăria Cluj-Napoca.

Dacă Alin Tişe conduce lejer în sondaje, cu 49%, faţă de Horea Uioreanu (36%), în ceea ce priveşte Primăria Cluj-Napoca deşi se află în fruntea sondajelor, cu 45%, Emil Boc este urmărit de aproape de către candidatul USL, Marius Nicoară (41%), în condiţiile în care cercetarea GeoPOL are o eroare de 3,4% (la un total de 1082 de respondenţi din mai multe cartiere).

“Cercetarea pentru Cluj-Napoca se înscrie într-un şir de cercetări pe care Realitatea TV şi GeoPOL le-a efectuat în unele locaţii din România, care vor vectoriza inclusiv alegerile parlamentare.Niciodată nu a fost o aşa presiune pentru aflarea rezultatelor”, a declarat Cozmin Guşă, cofondator al GeoPOL.

Liderii institutului declară că spre deosebire de anii trecuţi, electoratul clujean este extrem de bine mobilizat, nu mai puţin de 79% dintre respondenţi declarând că vor participa la vot.

Dan Dungaciu, director Institutul de Ştiinţe Politice al Academiei Române, şi cofondator al GeoPOL a menţionat că pe agenda cetăţeanului clujean se află pe primele locuri starea drumurilor şi locurile de parcare, urmate de problema traficului rutier, curăţenia din cartiere şi câinii vagabonzi.

În ceea ce priveşte crederea în candidaţi, cetăţenii din Cluj-Napoca l-au nominalizat de cele mai multe ori pe Emil Boc, iar conducătorii acestui sondaj constată că în mintea cetăţeanului, numele lui Emil Boc e foarte prezent, faptul că memoria colectivă încă îl mai ţine minte ca primar.

Cu toate acestea, se pare că la Cluj-Napoca cei doi candidaţi sunt traşi în spate de partidele din care fac parte, având în vedere că atât la Consiliul Local, cât şi la Consiliul Judeţean este preferat USL-ul, în proporţie de 48%, respectiv 47%.

Pentru această campanie electorală decisiv va fi modul în care candidaţii vor încerca să schimbe aceste opţiuni. “Bătălia pentru CLuj va fi cea mai dură bătălie a localelor”, a declarat Cozmin Guşă.

“Emil Boc creşte încet, dar se plafonează. Emil Boc a crescut după ce şi-a anunţat candidatura. Un sondaj Operation Research, făcut atunci când Boc nu-şi anunţase încă candidatura, iar Guvernul Ungureanu nu picase, arăta că Nicoară este favorit cu 41%, iar Boc avea doar 39%”, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, şi cofondator al GeoPOL.

Punctul tare al lui Emil Boc e o continuitate in întărirea administraţiei eficiente pe care ar putea să o ofere clujenilor, iar puncutul forte a lui Nicoară e schimbarea, ceva nou, potrivit lui Cozmin Guşă.

Institutul GeoPOL spune că Emil Boc are o popularitate de doar 14% în ceea ce priveşte programul său, iar important este ce fel de Emil Boc vor vota clujenii, imaginea vechiului primar sau actualul Emil Boc.

UDMR-ul ar primi 11% din voturile pentru Consiliul Local, iar Eckstein Kovacs Peter este cotat cu 6% pentru funcţia de primar. La Consiliul Judeţean 10% ar alege UDMR-ul, în timp ce 8% l-ar vota pe Mate Andras ca preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

În ceea ce-l priveşte pe Alin Tişe, analiştii politici consideră că statutul său de bun administrator l-ar putea propulsa cel puţin la nivel regional.

Alegerile de la Cluj schimbă Puterea la Centru

“Avem 2 miniştri ai USL-ului aflaţi în poziţii de vârf, de maximă importanţă, dacă iei bătaie acasă, se pune problema validării importanţei Clujului în Guvernul Ponta. Foarte multe lucruri discrete de la nivelul politicii centrale vor fi influenţate de rezultatele alegerilor de la Cluj”, a adăugat Cozmin Guşă.

La evenimentul de prezentare a rezultatelor sondajului a participat şi editorialistul Rareş Bogdan.


NapocaNews – Foto: NapocaNews

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe