Adriana
Publicat în 25 ianuarie 2017, 13:09 / 90 elite & idei

Dan Dungaciu: Țintele Rusiei sunt România și UE. Chișinăul devine instrument, nu scop

Dan Dungaciu: Țintele Rusiei sunt România și UE. Chișinăul devine instrument, nu scop
+ Observator

Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitate a Mării Negre (FUMN), consideră că vizita lui Igor Dodon la Moscova și întrevederea acestuia cu Vladimir Putin nu a vizat Republica Moldova, ci România și Uniunea Europeană.
Dungaciu subliniază într-o analiză realizată în Adevărul faptul că pentru Rusia, victoria liderului PAS, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale, ar fi fost mai comodă, deoarece nu ar obligat-o să întreprindă nimic în Republica Moldova. Prin ocuparea fotoliului prezidențial de către Igor Dodon, candidat pro-rus, Moscova este nevoită să răsplătească servilismul noului șef de stat.

„De aici şi vizita lui Dodon la Moscova, dar şi lipsa ei aproape totală de conţinut. Vizita trebuia să aibă loc”, notează analistul.

Președintele FUMN precizează că Rusia mai este conștientă de un aspect important: deocamdată, Dodon are puteri simbolice, iar cel care controlează puterea executivă și Parlamentul este Vladimir Plahotniuc. În acest context, Moscova știe că umblă pe nisipuri mișcătoare la Chișinău.

„Moscova nu îşi face nicio iluzie că poate obţine ceva la Chişinău doar cu Igor Dodon, iar Plahotniuc nu îl poate lăsa niciodată pe Dodon să îşi pună laurii unei eventuale victorii în relaţia cu Rusia (economice, politice, strategice). (…) Deja Vlad Plahotniuc a lansat un mesaj Moscovei cu care are, se pare, canalele blocate, prin intermediul unui mesaj pe pagina de opinii Fox News, pe modelul clasic al viţelului deştept care suge de la două vaci: salută abordarea <> cu Moscova a lui Trump, Chişinăul este neutru, iar noi <>, RM vrea să fie punte între Est şi Vest şi – atenţie! – nu pomeneşte nimic despre integrarea europeană”, scrie Dungaciu.

Dodon ar putea fi abandonat de Rusia exact așa cum s-a întâmplat cu Voronin, însă nu va abandona celelalte căi de comunicare cu Chișinăul.

„În acest moment, Chişinăul devine instrument – nu scop în sine, ci scop pentru sine. Utilitatea lui Dodon şi eventualul său sprijin pot veni strict din această perspectivă. Iar scopurile Moscovei pentru care Igor Dodon devine un instrument sunt două: Uniunea Europeană şi România”, specifică Dungaciu.

Rusia și-a propus negocierea acordurilor comerciale cu Uniunea Europeană și transmiterea către România a unui mesaj identitar „confruntațional”, mai spune Dungaciu.

http://infoprut.ro/46354-dan-dungaciu-tintele-rusiei-sunt-romania-si-ue-chisinaul-devine-instrument-nu-scop.html

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe