Adriana
Publicat în 8 martie 2017, 21:35 / 168 elite & idei

Dan Dungaciu: Vom fi estul vestului pentru o generatie

Dan Dungaciu: Vom fi estul vestului pentru o generatie
+ Observator

România trebuie să-şi asume statutul de graniţă de est a alianţei euro-atlantice, în contextul în care extinderea spre est s-a oprit, iar Ucraina şi Republica Moldova vor rămâne în afara acestei graniţe, a declarat joi directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, în cadrul unui summit organizat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).

România este în prezent graniţa estică atât a Uniunii Europene, cât şi a NATO. România a devenit membră a NATO în 2004 şi membră a UE în 2007. Schimbările politice şi sociale din ultimii ani au dus la o redefenire a lumii euro-atlantice, iar România va trebui să-şi asume statutul de graniţă de est a vestului, consideră expertul în geopolitică.
”Vom fi estul vestului pentru o generaţie, extinderea spre est a frontierei euro-atlantice s-a oprit. România trebuie să-şi asume asta, cu tot ce înseamnă asta. Frontiera nu se mai duce spre est, doar va modela spaţii”, a spus Dungaciu. Schimbările au loc atât în contextul rezultatului alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, iar Donald Trump a vorbit deseori despre creşterea contribuţiei financiare la cheltuielile militare a NATO din partea statelor din Uniunea Europeană.

”Clinton vorbea despre extinderea Americii pe plan global, Trump spune: ”America First”. El consideră că America a ieşit pierzătoare din această extindere. Spaţiul euro-atlantic arată diferit, iar România va trebui să fie pregătită”,a afirmat Dungaciu. Liderul zonei euro, Germania, este în prezent sub o presiune uriaşă pentru a spori chelturielile bugetare pentru Apărare, după învestirea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat recent că germanii ar trebui să-şi sacrifice întregul surplus bugetar pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare.
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/dan-dungaciu-vom-fi-estul-vestului-pentru-o-generatie–153649.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe