OraNoua.ro
Publicat în 23 martie 2016, 20:35 / 464 elite & idei

Dan Luca: Povestiri dintr-un Bruxelles atacat

Dan Luca: Povestiri dintr-un Bruxelles atacat
+ Extern • + Observator

de Dan Luca

Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles şi fãrã nici o reţinere pot sã afirm cã astãzi este cea mai sinistrã zi pe care o trãiesc.

Acum câteva luni cartierul bruxellez Molenbeek a intrat în atenţia lumii şi de atunci parcã te gândeşti de douã ori la ce îţi poate oferi viaţa. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã spun cã îmi este fricã, dar când se lasã seara e recomandabil sã nu intri pe strãzi lãturalnice în aceastã zonã.

Astãzi, în drum spre servici, pe la ora 8 şi câteva minute, am auzit la radioul maşinii primele informaţii despre cele douã bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia sã mã înregistrez pentru a lua avionul spre Bucureşti.

Mi-au urmat drumul spre cartierul european luând metroul. Dupã câteva minute, în staţia de metrou De Brouckere suntem rugaţi sã ieşim din metrou şi sã pãrãsim incinta. La suprafaţã suntem informaţi cã la 4 staţii de unde ne aflam au avut loc explozii masive în garnitura de metrou. Conform planificãrii trebuia sã ajung în acea staţie cam în 5 minute.

Am cãutat un taxi şi am reuşit sã mã strecor, trecând pe langã staţia de metrou Maalbeek, pânã la Centrul de Presã din apropierea clãdirii Comisie Europene. Dupa 4 ore de la atentate încã se mai aud sirenele ambulanţelor. O atmosferã apãsãtoare, în care privim pe geam derularea evenimentelor, fugim la calculator sã citim pe Internet ştirile şi încercãm sã luãm legatura cu familia şi prietenii pentru a afla dacã sunt în siguranţã. A suna pe cineva în Bruxelles pe un numar de mobil este imposibil, noroc cu WatsApp sau cu Facebook.

E panicã la Bruxelles şi lumea îşi îndreaptã privirea cãtre autoritãţile belgiene. Metroul nu mai circulã şi probabil aceastã situaţie va continua. Se vor închide şcoli, restaurante, magazine şi tot ceea ce poate mişca în Belgia.

Dupã New York, Madrid, Londra sau Paris, Bruxelles-ul intrã pe harta oraşelor lovite de terorism. Simbolistica este puternicã, terorismul lovind – în premierã – instituţiile europene. Staţia de metrou Maalbeek este cea folositã de politicienii şi funcţionarii europeni pentru a ajunge la locul de muncã.

Ce va urma? Dificil de prevãzut, dar situaţia este deprimantã aici, la Bruxelles, pe 22 martie 2016.

zf.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe