OraNoua.ro
Publicat în 13 mai 2013, 16:15 / 216 elite & idei

Dan Marinescu – Banii din sănătate: doar fraierii plătesc

Dan Marinescu – Banii din sănătate: doar fraierii plătesc

de Dan Marinescu

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute spitale din ţară, a încasat din coplată uriaşa sumă de 1500 de lei într-o lună de zile. Aceasta înseamnă că doar 150 de pacienţi din 5700 câţi s-au externat în luna respectivă au plătit 10 lei pentru internarea în spital.

Restul au reprezentat scutiri şi excepţii de la plată. Unele pe drept. Sunt pensionari părăsiţi, oameni care nu mai au pe nimeni pe lume şi pentru care 10 lei contează. Dar cei mai mulţi şi mai mulţi au fost cazuri urgente.

Apropo, aţi fost vreodată la primiri urgenţe într-unul dintre spitalele bucureştene ca să vedeţi cine sunt cei care se perindă pe acolo ? Dacă n-aţi ajuns (şi vă dorim din suflet să nu fiţi nevoiţi să ajungeţi) vă spunem noi: sunt o grămadă de cetăţeni care s-au bătut. Cetăţeni din categoria „am un creier cât o nucă şi un pumn ca o măciucă”. Apoi mai sunt unii care şi-au băut minţile, convinşi fiind că un creier ţinut tot timpul în alcool nu se deteriorează. În sfârşit, mai sunt şi cei care au gonit ca demenţii cu maşina, scuterul, motocicleta şi au intrat în stâlpi, ziduri, copaci sau alte obstacole care s-au încăpăţânat să le stea în faţă.

Ăştia toţi au ajuns în urgenţă pentru că aşa au vrut muşchii lor. Nu i-a pus nimeni să bea până au dat cu faţa de trotuar sau să se ia la bătaie pentru că nu ştiu cine s-a uitat urât la ei. Indivizi din ăştia vin în urgenţă zi de zi şi sunt scutiţi de coplată. Iar dacă o să se facă vreodată o statistică, o să constatăm că majoritatea dintre ei nu plătesc nici asigurări medicale. O să vedeţi zdrahoni cu ceafă de taur, raşi în cap, plini de tatuaje şi de lanţuri la gât, care figurează la rubrica „sărman fără venit”. Indivizii ăştia nu dau un leu pentru sistemul de sănătate din România, dar năvălesc la spital ori de câte ori au luat sau au dat câte un cap în gură. Doar sunt cetăţeni europeni şi au drepturi, nu-i aşa ? Ajunşi la spital fac scandal, ameninţă, îi înjură pe medici, vor să fie luaţi primii, salvaţi, făcuţi ca noi.

Le recomandăm ministrului Nicolăescu şi premierului Ponta să meargă la o unitate de primiri urgenţe dintr-un spital şi să numere câţi zdrahoni din ăştia sunt trataţi de sistemul medical românesc. Cu ce bani îi tratează ? Evident, cu banii luaţi de la fraierii care îşi plătesc lună de lună asigurările de sănătate. Nu vi se pare strigător la cer ? Nouă, da. Aţi auzit de vreun politician român care să vină cu soluţii pentru repararea acestei nedreptăţi ? Noi n-am auzit. Am auzit, în schimb, de implicarea unor bătăuşi cu ceafa groasă în campanii electorale şi de politicieni care au chefuit pe la nunţi şi botezuri cu astfel de indivizi.

Chiar suntem curioşi cine sunt cei 150 de fraieri de la care a încasat Spitalul Universitar de Urgenţă coplata într-o lună de zile. Fiindcă ar trebui să li se ridice statuie în faţa Ministerului Sănătăţii. Iar pe soclu să scrie mare: „Ei sunt cei care s-au jertfit pentru ca sistemul medical românesc să-i trateze gratis pe toţi descreieraţii cărora nu le pasă de viaţa celor din jurul lor”.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

PoliticLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

EconomieGraţian Mihăilescu: Topul localităților din România cu cele mai puternice economii

ExternOvidiu Nahoi: Covid-19 – Ce află vecinii din est de la propaganda pro-Kremlin

SocialGeorge Butunoiu: Ai facut ceva cu care te poti mandri in CV? Atunci nu o prezenta ca prostul!

EvenimenteCorina Murafa: Ashoka România a implinit 3 ani

CulturaIonuț Vulpescu: 100 de ani de la nașterea fostului Suveran Pontif, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea

EditorialVasile Pușcaș: Decidenții și științaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe