OraNoua.ro
Publicat în 12 octombrie 2016, 19:17 / 357 elite & idei

Dan Mihalache: „Toți românii care au posibilitatea de a-și reglementa legal șederea în Marea Britanie să o facă cu celeritate”

Dan Mihalache: „Toți românii care au posibilitatea de a-și reglementa legal șederea în Marea Britanie să o facă cu celeritate”

Una dintre temele cheie vehiculate în campania pentru Brexit a fost reducerea migraţiei economice în Regatul Unit, ceea ce face ca situaţia românilor plecaţi la muncă şi la studii în Marea Britanie după activarea articolului 50 să fie una dintre principalele preocupări ale României în momentul de faţă.

Informaţiile şi sfaturile statului român pentru cetăţenii săi din Marea Britanie în această situaţie confuză survenită după referendumul din 23 iunie sunt prezentate de chiar reprezentantul său la Londra, Excelenţa Sa, Dan Mihalache, ambasador al României în Regatul Unit, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea pentru Europunkt.

Vladimir Adrian Costea: În ce măsură considerați că rezultatul Brexit-ului afectează românii stabiliți în Marea Britanie?

Dan Mihalache: Sigur că situația va deveni mai complicată pentru românii stabiliți în Marea Britanie odată cu activarea art. 50 din Tratatul Uniunii Europene care va însemna declanșarea efectivă a procesului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vor fi negocieri, vor fi discuții cu privire la statutul cetățenilor europeni, inclusiv români, care se află acum pe teritoriul Marii Britanii. Sunt mai multe ipoteze în momentul de față în discuție. Îmi este greu să spun care va fi până la urmă soluția care va prevala. Ceea ce eu aș recomanda tuturor cetățenilor români care pot face acest lucru, este să își clarifice situația legală în ceea ce privește șederea în Marea Britanie. Nu cred că vor fi probleme în legătură cu cei care au reședința permanentă. Nu cred, de asemenea, că vor fi probleme cu cei care au un contract de muncă permanent. Pentru restul însă clarificarea situației legale este esențială.

Ați identificat nemulțumiri din partea românilor stabiliți în Marea Britanie după instaurarea guvernului condus de Theresa May?

Nu avem date care să sugereze reacții ale comunității românești ostile guvernului condus de Theresa May. Până la urmă, această guvernare are de pus în aplicare rezultatul unui referendum și noi respectăm acest act de voința politică.

Ce trebuie să facă cetățenii români din Marea Britanie în momentul în care constată faptul că le sunt încălcate drepturile?

Cetățenii români trebuie să sesizeze întâi autoritățile și ambasada. Cel puțin la nivel public, discursul autorităților spune că nu vor exista discriminări ale cetățenilor români sau europeni în acest moment. În măsura în care există incidente, fapte, date, dorim ca în primul rând ambasada să fie informată pentru a exista un dialog cu autoritățile competente din Marea Britanie.

În ce măsură ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate restricționa dreptul la muncă al romanilor stabiliți în Marea Britanie?

Vom vedea cum va decurge procesul de negociere a Brexitului. Sigur că într-o formă sau alta rezultatul referendumul asupra statutului Marii Bâțanii de membru al Uniunii Europene exprimă un refuz al migrației economice. Nu cred că un guvern britanic va putea să evite măsuri care să restricționeze migrația economică ca efect al referendumului. Pe de altă parte, așa cum am spus mai sus, cei care au rezidența permanentă și cei care au contract de muncă stabil, nu cred că au a se teme în momentul de față.

Care sunt pârghiile de care statul român dispune în vederea protejării intereselor cetățenilor romani aflați în Marea Britanie?

Va exista un proces de negociere în format multilateral, dar și în format bilateral, proces în care România va pune în primul plan tema libertății de mișcare a cetățenilor români.

Care sunt obiectivele României în cadrul relației diplomatice cu Marea Britanie în timpul mandatului dumneavoastră?

Obiectivele le-am enunțat cu ocazia audierii mele în Parlamentul României. În primul rând, cred în întărirea parteneriatului strategic româno-britanic, într-un nou nivel al relațiilor mai ales în domeniul economic. Al doilea obiectiv ţine de cum vom desena împreună raporturile bilaterale după ce Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii Europene. Cred că putem să organizăm aceste relații bilaterale de o manieră încât ele să fie un model. Al treilea obiectiv ţine de comunitatea românească și de valorificarea potențialului ei în Marea Britanie. Sunt foarte mulți oameni de succes, români care au performat în foarte multe domenii: în universități, în zona financiară, în medicină, în IT. Ei pot să fie o interfață bună în raport cu societatea britanică.

La finalul acestui interviu am rugămintea să transmiteți un mesaj comunității românești din Marea Britanie, în legătură cu semnalarea problemelor pe care le întâmpină după Brexit.

Mesajul meu este unul simplu, deocamdată nimic nu s-a schimbat în statutul românilor din Marea Britanie după referendumul privind Brexit. Acum nu avem motive de nervozitate sau îngrijorare.

Al doilea mesaj pe care doresc să-l transmit: toți românii care au posibilitatea de a-și reglementa legal șederea în Marea Britanie să o facă cu celeritate.

În final, al treilea mesaj este acela că statul român va apăra interesele cetățenilor săi în Marea Britanie. Le spun tuturor că dacă există probleme și incidente este bine ca ele să fie semnalate atât autorităților și ambasadei.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe