Matei Bogdan
Publicat în 11 septembrie 2019, 17:06 / 100 elite & idei

Dan Mihalache: Partidele ar trebui să susțină comisarul desemnat de România. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană

Dan Mihalache: Partidele ar trebui să susțină comisarul desemnat de România. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană
+ Observator • + Politic

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a făcut marți un apel la partidele din țară să nu mai conteste candidatura Rovanei Plumb pentru a deveni comisar european din partea României, precizând că ”riscăm să fim penibili” prin continuitatea acestui subiect în dezbaterea de pe plan intern.

Dan Mihalache susține că a fi în executivul de la Bruxelles “nu este un concurs de competențe sau de aptitudini”, ci “o chestiune de negociere politică” și că “nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”.

“Cei ce poartă această dezbatere în plan intern nu înțeleg mecanismele de funcționare ale UE. Comisarii sunt desemnati de guvernele statelor membre. Poate ne place sau nu, poate nici mie nu-mi place, dar acesta e mecanismul. Poate că în dezbaterea publică ar trebui să se înțeleagă că portofoliul nu e neapărat legat de competența persoanei respective. A fi comisar european nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar sa aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea, aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să susțină comisarul desemnat din partea Româmiei. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”, a declarat Mihalache, întrebat despre nominalizarea Rovanei Plumb, puternic contestată de opoziția la București, scrie Hotnews.ro.

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți componența și structura viitoarei Comisii Europene, precum și portofoliile alocate celorlalți 26 de comisari europeni pentru mandatul 2019-2024. Noua Comisie Europeană va avea opt vicepreședinți executivi, între care Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Josep Borrell, precum și alți cinci vicepreședinți, toți provenind din Europa de est și de sud-est. Nominalizarea României pentru funcția de comisar european, eurodeputatul PSD și vicepreședintele grupului S&D, Rovana Plumb, va primi portofoliul Transporturilor.

Potrivit procedurilor europene de desemnare, stipulate la articolul 17 alineatul (7) din Tratatul Uniunii Europene în Regulamentul de procedură al Parlamentului European, comisarii europeni desemnați urmează a fi audiați în fața comisiilor parlamentare relevante.

În cazul Rovanei Plumb, comisarul desemnat pentru transport va fi audiat în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European. 

Europarlamentarii Alianței USR PLUS și liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, au criticat puternic nominalizarea guvernului de la București.

Delegaţia Alianţei 2020 USR PLUS în Parlamentul European, din care face parte și liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloș se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european și avertizează că această candidatură riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.

Separat, eurodeputatul Rareș Bogdan, cel care conduce a treia cea mai mare delegație națională din grupul PPE, i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă se retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european.

Luni, premierul Viorica Dăncilă a cerut tuturor europarlamentarilor să susţină candidatura Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, acest lucru fiind ”în interesul României”.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

PoliticSebastian Burduja: Care vor fi top 3 prioritati PNL

EconomieAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

ExternBarbu Mateescu: Sistemul de vot la localele din Ungaria este exact ca la noi – un singur tur.

EvenimenteMarian Murguleț: ONRC cred că este cea mai digitalizată instituţie din România. La polul opus se află ANAF

CulturaRadu Preda: Haosul organizat

SocialMarian Staş: Nebunul Curţii Şcolii

MoldovaIulian Chifu: Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în TransnistriaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe