Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 18:05 / 1461 elite & idei

Dan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

Dan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora –  Diaspora mobilisation during COVID-19”

Am participat la o dezbatere foarte interesantă, prilejuită de lansarea studiului realizat sub egida The Foreign Policy Centre intitulat “Understanding the Romanian Diaspora: Diaspora mobilisation during COVID-19”. Este vorba de o radiografie a comunității românești și este importantă deoarece combină abordarea analitică cu percepțiile personale, pe care fiecare dintre noi le are cu privire la dimensiunea, dinamica și problemele comunității românești.
Consider că cea mai mare provocare este aceea a de a reconstrui încrederea. Încrederea între noi, încrederea în organizațiile care reprezintă diaspora, încrederea în colaborarea cu instituțiile care gestionează probleme ale diasporei, încrederea că putem împreună să dezvoltăm proiecte pentru diaspora.
În al doilea rând, cred că trebuie să ne concentrăm și asupra viitorului diasporei. Trăim într-o lume care se schimbă foarte repede, cu provocări multiple. Iar în ceea ce privește comunitatea românească din UK trebuie să ne gândim la implicațiile post Brexit, dar și la schimbările psihologice și sociale generate de pandemia Covid-19. Trebuie să ținem cont de toate aceste provocări și să gândim un răspuns la ele.
Mulțumesc pentru invitație organizatorilor și celor autoarelor studiului – Alina Nicoleta Balatchi-Lupascu (Romanian Women in the UK) și Andra Martinescu (@The Diaspora Initiative).
A fost o deosebită plăcere să am acest schimb de idei în compania unor speakeri pentru care am multă apreciere, precum doamna Karen Buck MP, membru al Parlamentului de la Westminster, doamna Sandra Pralong, consilier prezidențial la Președinția României și doamna @Elisabeth Pop, ofițer pentru cetățenie și integrare la @Greater London Authority.
Studiul poate fi consultat la:

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe