OraNoua.ro
Publicat în 9 ianuarie 2013, 18:30 / 245 elite & idei

Dan Mihalache: Unii liberali ar vrea ca președintele României să fie ales de Parlament Citiţi mai mult: Dan Mihalache: Unii liberali ar vrea ca președintele României să fie ales de Parlament

Dan Mihalache: Unii liberali ar vrea ca președintele României să fie ales de Parlament  Citiţi mai mult: Dan Mihalache: Unii liberali ar vrea ca președintele României să fie ales de Parlament

Liberalul Dan Mihalache a declarat că în PNL există un curent majoritar în favoarea modificării Constituţiei astfel încât preşedintele să fie ales de Parlament, iar România să devină republică parlamentară, anunță ziare.com citând România TV.

„Poate că vom avea, în urma reformei constituţionale, un preşedinte ales în mod indirect de Parlament, aşa cum se întâmplă în toate democraţiile. Poate că reforma constituţionala va statua un consens politic pe tema unei republici parlamentare”, a spus secretarul general adjunct al PNL, conform ziare.com.

„Este opţiunea unei părţi semnificative din PNL şi s-ar putea să fie o temă pe care să dorim să o impunem în cadrul reformei constituţionale”, a adăugat Mihalache.

Premierul Victor Ponta a anunțat că forul constituant ar putea fi convocat încă din februarie și că modificările aduse Constituției ar putea trece prin Parlament în prima jumătate a anului, urmând ca referendumul de aprobare a modificărilor să aibă loc în vara sau cel târziu în toamna acestui an. Printre modificările pe care USL vrea să le aducă legii supreme figurează și reducerea prerogativelor șefului statului.

Boc: Numai așa poate fi USL sigură că va avea președinte în 2004

Primul care a reacționat a fost primarul Clujului, democrat-liberalul Emil Boc. Acesta spune că miza este ca USl să-și securizeze cu orice preţ funcţia prezidenţială. „Dacă se menţine actuala formulă de alegere a şefului statului, pot avea probleme, pentru că guvernarea uzează şi orice candidat al Puterii va avea şanse mai mici de a fi preşedinte decât dacă îl alege Parlamentul. Acum au poate singura dată şansa să aibă o asemenea oportunitate”, a explicat Boc.”Singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament. Asta este miza, de a-şi asigura sută la sută preşedinţia anul viitor, pentru că, dacă o lasă la mezat, la competiţie politică, s-ar putea să aibă probleme, având în vedere anii grei care urmează la guvernare. Dar, dacă rămâne că preşedintele va fi ales de Parlament, au deja două treimi şi pot alege ce preşedinte doresc”, a comentat fostul premier.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe