OraNoua.ro
Publicat în 20 februarie 2013, 21:32 / 299 elite & idei

Dan Mircea Cipariu: Dublu axel şi triplu şurub literar

Dan Mircea Cipariu: Dublu axel şi triplu şurub literar

În ultimele săptămâni, polemicile şi controversele legate de breasla scriitorilor s-au înteţit şi au fost bun prilej de ipoteze şi de certitudini. Au fost făcute, în numele unor „dezvăluiri” demne de cel mai josnic tabloid, manipulări grosolane ori atacuri teziste cu gândul de a învinge, oricum, logica şi deontologia. Acreditarea ideii că Uniunea Scriitorilor din România este plină de grafomani, veleitari şi de producători de opere kitsch i-a cucerit pe jurnaliştii fără vocaţie şi profesionalism, dar şi pe cei care n-au putut primi legitimaţie de scriitor. Cum ştiu că partea nu e întreg, pot să afirm cu convingere că cei mai mulţi dintre colegii mei de Uniune nu sunt genii, dar, în niciun caz, întruparea tuturor relelor şi a defectelor literare. Aşa cum răul e  un mod de întrebuinţare, îmi place să cred că şi frumosul, şi spiritul etic sunt coordonate existenţiale în ochii celor ce ştiu lecţia de a nu da cu piatra!

Pot înţelege faptul că Uniunea Scriitorilor este într-un an electoral şi că sunt multe tabere care luptă pentru impunerea propriilor favoriţi. Nu pot înţelege, însă, spiritul reducţionist ori chiar revanşard al celor ce nasc şi propagă ură dechizată sub formă de polemici necordiale şi de manipulări. Uniunea Scriitorilor nu e, în acest moment, o miză financiară pentru nimeni, ci, în cel mai fericit caz, doar una de orgoliu! Uniunea Scriitorilor abia reuşeşte să genereze, prin revistele şi prin programele sale, spiritul critic într-o lume ca a noastră fără repere şi fără mize înalte, estetice, spirituale ori existenţiale. La ce bun scriitorii într-o lume prea preocupată de mizele financiare şi materiale? Cei peste 2400 de scriitori (îi adaug şi pe cei care nu sunt în Uniunea Scriitorilor) asigură o gimnastică a limbajului şi a gândirii în limba română fără să aştepte recompense materiale ori recunoaşterea publică. Pentru că a scrie în limba română devine pentru aceşti scriitori şi terapie de salvare interioară, şi terapie de salvare naţională! Sigur că nu toţi aceşti scriitori fac dublu axel sau salt cu triplu şurub stilistic sau de construcţie literară. Apartenenţa acestor scriitori nu a fost făcută, însă, după criterii elitare sau de geniu! Aceşti scriitori, cu calităţile şi defectele lor literare, asigură securitatea noastră identitară, chiar şi atunci când hula şi dispreţul cade simbolic şi la modul general asupra lor!

Dan Mircea CIPARIU

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe