OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2013, 18:52 / 176 elite & idei

Dan Șova a participat la TENT-T Days, în Estonia, în perioada 17 – 19 octombrie

Dan Șova a participat la TENT-T Days, în Estonia, în perioada 17 – 19 octombrie

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Coman Șova, a participat, în perioada 17-19 octombrie, la lucrările seminarului special din cadrul TENT-T Days, care se desfășoară la Tallin, Estonia.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, prin facilitatea Connecting Europe, Comisia Europeană adoptă un plan coerent de impulsionare a rețelelor trans-europene prin care UE este direcționată de la o dezvoltare segmentată spre una coerentă (termenul de finalizare fiind anul 2030).

În vederea pregătirii statelor membre pentru accesarea fondurilor CEF (Connecting Europe Facility), este organizat un seminar special în cadrul TENT-T Days la Tallin, în Estonia, la nivel ministerial.

Regulamentul TENT-T stabilește harta rețelei de transport, termenele de realizare și cerințele minime de calitate ale diferitelor tipuri de infrastructuri. Regulamentul CEF este un instrument de finanțare a unei părți din rețeaua centrală. În condițiile în care resursele pentru transport sunt limitate, susținerea financiară a UE va fi limitată la zece coridoare care acoperă principalele fluxuri de trafic din Uniune. România este prezentă pe două dintre cele zece coridoare.

CEF prevede ca o sumă de zece miliarde de euro din Fondul de coeziune să fie utilizată potrivit regulilor CEF, doar pentru secțiuni de infrastructură situate în statele de coeziune. În primii trei ani ai exercițiului financiar (1 ianuarie 2014 — 31 decembrie 2016), cele zece miliarde de euro vor fi distribuite între statele de coeziune potrivit cheii de alocare utilizate pentru Fondul de Coeziune. După această perioadă, statele de coeziune vor fi în concurență pentru atragerea fondurilor neutilizate.

Finanțarea CEF este acordată proiectelor într-o procedură competitivă. Comisia stabilește prioritățile de finanțare pentru Programul Multianual și pentru Programele Anuale prin cereri de proiecte anuale și multianuale. În aceste condiții, utilizarea fondurilor disponibile pentru România în primii trei ani ai exercițiului financiar este de aproximativ 1,1 miliarde euro.

Astfel, proiectele care vor fi propuse spre finanțare prin viitoarea programare financiară nerambursabilă 2014 — 2020 prin Programul de Transport trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiționalități: traseul propus să fie parte din rețeaua TEN-T (fie rețea de bază, fie rețea extinsă); proiectul propus trebuie să fie componentă a Masterplanului General de Transport.

Sesiunea de la Tallin din cadrul TENT-T Days reunește miniștri din domeniul transportului, membri ai Comitetului pentru transport și turism, reprezentanți ai Comisiei, ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European. În cadrul acestui seminar se va discuta modalitatea punerii în aplicare a noului cadru legal care va fi adoptat pană la sfârșitul anului, dezbaterea concentrându-se pe două elemente principale: coridoarele rețelei de bază și finanțarea rețelei. AGERPRES (AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe