Adriana
Publicat în 10 aprilie 2012, 15:12 / 485 elite & idei

Dan Sova: Bucuresti – Washington – Bucuresti

Dan Sova: Bucuresti – Washington – Bucuresti

Sunt un om de carte care stie ca lipsa cunostintelor intr-un anumit domeniu se acopera prin invatare. Acesta este si motivul pentru care, dupa afirmatiile mele de la Money Channel m-am retras o perioada, pentru a studia si a invata despre tot ce s-a intimplat in anii celui de-al doilea razboi mondial in Romania in legatura cu holocaustul evreilor.

Am studiat multe sute de pagini, am fost la Washington la Muzeul Holocaustului unde am avut acces la foarte multe documente scrise, marturii si fotografii care probeaza si atesta holocaustul din Romania. La Muzeul Holocaustului de la Washington exista peste 5 milioane de documente pe micro-film care explica si probeaza Holocaustul din Romania, iar Institutul Wiesel din Romania detine, de asemenea, o colectie importanta de documente arhivate in legatura cu aceste aspecte.

In urma studierii tuturor acestor materiale pot sa va spun cu certitudine, in acest moment fiind foarte bine informat cu privire la acest fenomen, ca in Romania evreii au suferit o drama uriasa, care s-a concretizat in asasinate, deportari, confiscari de bunuri materiale, legi anti-evreiesti care au vizat eliminarea din viata social-politica, stiintifica si culturala a cetatenilor de origine evreiasca.

In urma a tot ce am vazut si pot sustine acum documentat, am tras concluzia ca exista o mare problema si in interiorul sistemului de invatamant romanesc, dar si la nivelul informatiei publice. Nu cred ca trecerea sub tacere a dramelor acelor ani ne face bine ca popor. A accepta, a cunoaste si a recunoaste politica gresita a guvernelor Romaniei din acea perioada este o chestiune de civilizatie si de reconciliere cu noi insine. Cred astazi ca profesorii si istoriografia care de-a lungul timpului au incercat sa minimalizeze vremurile respective au gresit profund. Lumea civilizata isi asuma trecutul pentru ca numai asa putem evita repetarea unor fapte sau unor judecati similare in viitor. Lumea se afla in permanent progres si printre cele mai importante surse ale acestuia sunt greselile trecutului, care nu trebuie repetate.

Noi, ca partid social-democrat, fiind profund atasati de valorile umane, am luat decizia ca la Institutul Social Democrat, incepand din aceasta toamna, cu ajutorul Institutului Wiesel din Bucuresti, sa deschidem seria unor cursuri care sa explice studentilor nostri realitatile legate de Holocaustul din Romania anilor ’40. De asemenea, vom organiza conferinte atat pentru tineretul social-democrat, cat si pentru parlamentarii social-democrati si demnitarii nostri din executiv. Si speram ca si celelalte partide sa ne urmeze exemplul.

Desi absolvent al Facultatii de Istorie in 2001 si pasionat de istoria noastra nationala, abia acum, dupa studierea calificata a acestui fenomen din trecutul nostru foarte recent, am senzatia ca am finalizat cu adevarat studiile facute in anii ’90. La momentul studiilor mele de istorie acest fenomen era trecut sub tacere…sau negat, probabil dintr-o gresita intelegere a ideii de patriotism. Dar negarea unor realitati ale trecutului nu are legatura cu patriotismul, pentru ca iubirea de tara nu este conditionata de nimic, ne iubim poporul si tara cu bune si cu rele, dar cunoasterea si acceptarea trecutului, recunoasterea si intelegerea greselilor facute este o chestiune de civilizatie, de garantie pentru prezent si viitor ca asemenea lucruri sau unele asemanatoare nu se vor putea produce din nou si de reconciliere cu cei pe care, la un moment dat, i-am nedreptatit atat de mult.

Articol publicat pe www.dansova.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe