Adriana
Publicat în 23 ianuarie 2012, 21:39 / 396 elite & idei

Dan Şova: Pactul pentru Sănătate propus de USL ar trebui să fie soluţia firească pentru continuarea dezbaterii politice pe domeniu

Dan Şova: Pactul pentru Sănătate propus de USL ar trebui să fie soluţia firească pentru continuarea dezbaterii politice pe domeniu

Senatorul PSD, Dan Şova, consideră că reacţia normală a partidelor aflate la putere ar fi să susţină ideea unui Pact Naţional pentru Sănătate, care să dea şansa unei dezbateri reale şi consistente pe tema reformei în Sănătate.

„Supărarea preşedintelui nu ar trebui să închidă discuţiile despre reforma în Sănătate. Faptul că societatea a respins acel proiect nu înseamnă că nu se doresc schimbări, ci doar că nu poţi pur şi simplu să impui populaţiei un proiect cu atât de multe necunoscute, dar şi cu foarte multe probleme.

Vedem acum că încep să apară zvonuri privind alocarea anul trecut de fonduri pentru un studiu de impact pe această lege, un studiu pe care nu l-a văzut nimeni şi a cărui existenţă a fost negată chiar de preşedintele CNAS. Tot procesul a părut suspect.

USL a propus ieri iniţierea unui Pact pentru Sănătate, între partidele de la putere şi din opoziţie care ar trebui să însemne, în final, asumarea recomandărilor făcute de specialişti şi promovarea şi susţinerea acestora, indiferent de schimbarea culorii politice a Guvernului. Nimeni nu deţine adevărul absolut, oricât ar încerca Traian Băsescu şi PDL să convingă de faptul că aşa este.

Dacă nu vor susţine un astfel de dialog, înseamnă pur şi simplu că au încercat din nou o acţiune în forţă, în spatele căreia s-au aflat interese prea puţin legate de cel public. Adică, dacă se continuă pe linia ori legea asta, ori nimic, atunci este clar pentru toată lumea că au existat nişte interese faţă de acest proiect.

Dacă doar la acest proiect se reduce reforma în viziunea preşedintelui şi a principalului partid de guvernământ, atunci putem concluziona că reforma nu a fost niciodată miza reală a ceea ce s-a promovat în ultima săptămână” a încheiat senatorul PSD.

Senatorul PSD Dan Şova: Dezbaterea publică a legii sănătăţii a reprezentat o nouă minciună a lui Traian Băsescu

Legea care a fost pusă în dezbatere şi ulterior retrasă de pe site-ul Ministerului Sănătăţii reprezenta doar o simplă culegere de principii şi declaraţii de intenţie.

Propunerea adusă în dezbatere publică nu conţinea nicio normă concretă din care cetăţeanul român să înţeleagă care este pachetul de servicii de bază; cum poate avea acces la medicamente compensate; în ce condiţii poate beneficia de spitalizare; care sunt condiţiile pentru a primi tratament ambulatoriu; care vor fi noile atribuţii concrete ale medicilor de familie

; care este relaţia concretă cu asiguratorul privat; care sunt programele naţionale pentru bolile grave; care sunt programele de prevenţie a bolilor grave şi vaccinare obligatorie pentru copii etc.

Toate problemele concrete care ţineau de organizarea sistemului de sănătate şi serviciile la care aveau acces cetăţenii României urmau să facă obiectul de reglementare al actelor normative secundare, emise prin hotărâri de guvern sau ordine de ministru. Aceste acte normative secundare nu erau rezultatul dezbaterii publice, ci erau emise după bunul plac al lui Traian Băsescu sau Emil Boc.

Ceea ce a făcut în aceste zile Traian Băsescu a fost să mintă cu seninătate o naţiune întreagă, chemând-o să dezbată public nişte simple principii în temeiul cărora urmau să se emită reglementări concrete în domeniul sănătăţii, acestea din urmă putând avea orice fel de conţinut.

Dacă Traian Băsescu vroia cu adevărat să îi convingă români că intenţia de dezbatere publică este reală, atunci el trebuia ceară Guvernului şi Ministerului Sănătăţii să propună şi proiectele de legislaţie secundară, în temeiul noii Legi a sănătăţii, iar apoi să reia dezbaterea publică asupra întregului cadru de reglementare în domeniu, incluzând legea şi normele de aplicare.

În acest context şi demisia doctorului Arafat trebuie înţeleasă într-o anumită cheie, pentru că atunci când acesta a criticat intenţia noii legi de a distruge SMURD şi, de asemenea, a criticat existenţa intereselor private în spatele noii reglementări, el nu s-a referit la legea de bază care a fost introdusă în dezbaterea publică, ci a vizat cu certitudine conţinutul viitoarelor norme de aplicare a legii la al căror conţinut domnia-sa putea avea acces în calitate de subsecretar de stat.

Demisia lui Raed Arafat a scos la lumină adevărata intenţie a lui Traian Băsescu, anume, aceea de a ne pune să dezbatem un text fără importanţă, urmând ca reglementările importante să fie emise fără niciun fel de dezbatere, iar apoi să se uite senin în ochii noştrii spunându-ne că noua reglementare în domeniul Sănătăţii este rezultatul dezbaterilor noastre.

Din fericire, presiunea opiniei publice a făcut ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Concluzionând, dezbaterea publică nu se putea face decât pe Legea sănătăţii, însoţită de toate normele de aplicare ale acesteia.

Articol postat pe http://www.vranceamedia.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar. O justiție independentă reprezintă o adevărată modernizare a statului

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe