OraNoua.ro
Publicat în 30 iulie 2014, 15:55 / 459 elite & idei

Dan Sultănescu: Discursul schimbării – ce am reţinut din anunţul lui Victor Ponta de azi

Dan Sultănescu: Discursul schimbării – ce am reţinut din anunţul lui Victor Ponta de azi

de Dan Sultănescu

Discursul de anunţare a candidaturii lui Victor Ponta a atins câteva zone care pot deveni temă de dezbatere în România în campania electorală. Care sunt cele câteva elemente util de reţinut:

1.    Ponta a avut ingeniozitatea de a nu fugi de inundatii – in ziua pregatita pentru anuntul lansarii candidaturii, Ponta si-a modificat rapid programul si a petrecut-o aproape pe toata in zonele afectate de inundatii. A mers in Dolj, a mers in Gorj, s-a intalnit cu oamenii si a supervizat activitatile tuturor. A intarziat o ora la propia lansare si a venit doar pentru a tine discursul in care isi anunta candidatura. Desi multi i-au cerut sa isi amane candidatura, a aratat ca poate sa le faca pe ambele – sa isi petreaca o zi pe teren, dar sa dea si mesajul pe care partidul sau il astepta. In plus, cu aceasta ocazie, a reluat ideea ca un presedinte trebuie sa fie util, sa fie implicat, sa fie aproape de oameni. Intr-un fel, prin turul sau de forta, Ponta a demonstrat ca haina executiva i se potriveste, fie ca e premier sau presedinte.
2.    Discursul efectiv a fost despre schimbare si despre viitor. Dupa 2 ani de lupte cu regimul Basescu, discursul de acum a fost mai mult despre ce vrea sa faca Ponta ca presedinte si despre ce schimbari se pot face in viitor. Daca ar ajunge Presedinte, Romania ar avea cel mai tanar presedinte din Europa, unul care avea sub 18 ani la Revolutie si care s-a format cel mai mult in post-comunism. In acest fel, dupa Iliescu, Constantinescu si Basescu (toti membri PCR si, cel putin ultimul, si cu disputate relatii chiar si cu Securitatea), ar fi prima data cand Romania ar avea un presedinte necomunist. Si paradoxul pare si mai mare daca tinem cont ca PSD ar fi partidul care sa il sustina (adica, partidul care a fost mereu acuzat de relatiile sale cu trecutul comunist). In timp ce oameni ca MRU (fost membru UTC), Macovei (fost procuror comunist) sau Iohannis (profesor imbogatit din meditatii in perioada in care Sibiul era condus de Nicu Ceausescu) nu se pot delimita de trecutul de dinainte de 1989, Victor Ponta ar fi singurul care ar putea sa o faca. Spune asta ceva despre schimbarea Romaniei? De ce nu? Pana la urma, si asta ar putea fi un simbol al unei noi epoci.
3.    Discursul, chiar si lung, a fost mai consistent si mai plin de lucruri concrete decat toate discursurile de pana acum ale contracandidatilor. In timp ce Predoiu devine tot mai isteric in mesajul exclusiv anti-Ponta, iar Iohannis exceleaza in tacerea sa serioasa si goala de continut, Ponta e primul candidat care vorbeste aplicat despre viitorul Romaniei. Despre modelul de presedinte (diferit de „presedintele-jucator” al lui Basescu), despre modelul de crestere economica (in care e un echilibru intre crestere si reparatii sociale), despre relatia cu viitorul premier (nevoia unei echipe care sa traga in aceeasi directie), despre rolul regional al Romaniei (in special pentru integrarea europeana a Moldovei), despre continuarea luptei impotriva saraciei, despre independenta energetica etc. Ponta a vorbit ca si cum ar fi acum pregatit sa preia functia din mers, in timp ce contracandidatii sai vorbesc doar ca si cum s-ar pregati sa devina candidati. Este o diferenta importanta de greutate.
4.    In fine, Ponta a folosit discursul pentru a-si asuma varsta ca atu, nu ca pe un handicap. Dupa ani de zile in care i s-a spus ca e imatur, ca e prea tanar pentru functia pe care o ocupa, Victor Ponta isi asuma varsta ca o garantie ca poate fi o schimbare autentica fata de toti ceilalti. A fost cel mai tanar membru al guvernului (in guvernarea Nastase), cel mai tanar presedinte de partid (in 2010), cel mai tanar prim-ministru (in 2012) si poate deveni si cel mai tanar presedinte (2014). Varsta poate deveni un avantaj, mai ales daca Victor Ponta o foloseste pentru a demonstra cum vrea sa schimbe generatiile. A schimbat jumatate din liderii de organizatii ai PSD (scazand cu cativa ani media de varsta a liderilor locali) si, in guvern, a adus cat de multi tineri a putut. De la Titus Corlatean si Remus Pricopie, la tineri tehnocrati precum Liviu Voinea, Ioana Petrescu, Eugen Teodorovici, Mihai Sturzu, Razvan Nicolescu, Gabi Szabo sau Robert Cazanciuc. A avut curaj si viziune sa o impuna pe Olguta Vasilescu drept candidat intr-una din cele mai conservatoare regiuni din Romania (Oltenia) si a castigat. Acum, are suficient curaj sa cheme alaturi de el tineri care au performat profesional si care vor sa ajute statul roman cu expertiza lor.
Sigur, un discurs nu este suficient pentru a produce cu adevarat o schimbare in Romania. Insa este o baza foarte buna pentru inceperea unei campanii electorale. Acum, mutarea este in cealalta tabara…
Sursa: http://adevarul.ro/

 

Ultima ora:

ObservatorDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România

PoliticDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România

EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența

ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene

SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe