Adriana
Publicat în 16 noiembrie 2016, 15:31 / 109 elite & idei

Dani Sandu, despre prioritățile în educație

Dani Sandu, despre prioritățile în educație
+ Observator

Directorul de Telecom de la Samsung face o declaratie controversata, care ar trebui sa incurajeze o conversatie mai ampla si pe termen lung despre motivul pentru care educatia ar trebui sa fie o prioritate nationala in Romania.
„Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte. Este o alegere grea. Dar cred că este alegerea corectă pentru că dacă aducem toaleta din curte înăuntru nu ne facem mai deştepţi, dar copiii noştri vor fi mai inteligenţi dacă vor avea acces la informaţie”.
Afirmatia in cauza arata autismul perceptiei corporate asupra educatiei. Pentru mediul corporate, educatia este marele filtru, care trebuie sa cearna inteligenta si potentialul de cercetare si inovare, sa incurajeze elitele sa mearga si mai departe. Pentru societate in general, educatia este marele egalizator, care trebuie sa asigure tuturor elevilor instrumentele necesare pentru a functiona in societate.
Dupa parerea mea, cel mai important lucru pe care trebuie sa il rezolvam la sistemul educational national (rural si urban) acum nu este ce facem pentru a impinge mai sus varfurile sau mai multi oameni catre varf, dar ce facem pentru a ne asigura ca si cei mai putin privilegiati 40% dintre elevii romani au parte de o educatie suficient de buna incat sa-i faca cetateni functionali si integrati ai societatii noastre.
In acest moment, Romania are una dintre cele mai mari rate de parasirea timpurie a scolii, dar si una dintre cele mai mari rate de neparticiparea la sistemul educational din Uniunea Europeana. Mai grav este ca in ultimii trei ani aceasta rata este in crestere.
Cand au de ales daca sa mearga la scoala sau nu, atat copiii cat si parintii sunt mai interesati de a avea conditiile necesare pentru a nu se imbolnavi si a nu suferi fizic decat de a avea acces la niste tablete banale – pe care nici profesorii din mediul rural dezavantajat nu stiu sa le foloseasca, cu atat mai putin copiii.
Intotdeauna cand ma gandesc la nevoia de a alege intre un sistem echitabil si un sistem care sa incurajeze elitele, imi aduc aminte ca Finlanda a ajuns sa aiba cel mai performant sistem educational din lume desi isi propusese altceva, anume sa il aiba pe cel mai egalitarian. Explicatie mai clara pentru de ce aceasta dihotomie este una falsa nu cunosc.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe