OraNoua.ro
Publicat în 11 ianuarie 2017, 17:02 / 196 elite & idei

Daniel Constantin: Dragnea ar trebui să devină premier dacă legea care nu i-a permis acest lucru va fi declarată neconstituțională

Daniel Constantin: Dragnea ar trebui să devină premier dacă legea care nu i-a permis acest lucru va fi declarată neconstituțională

Președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi trebuit să conducă de la început Guvernul și ar trebui să preia șefia Executivului în cazul în care legea care nu îi permite acum acest lucru va fi declarată neconstituțională, a afirmat, duminică, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Mediului, în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24.

„Din ce am înțeles, Avocatul Poporului a spus că o pedeapsă pe care o aplică o instanță judecătorească nu poate fi aplicată pe viață. Nu poți, printr-o lege, să pedepsești pe cineva care are o pedeapsă de un an, doi, trei sau cu măsuri suplimentare, să-l pedepsești pe viață. Din acest punct de vedere, Avocatul Poporului a spus: haideți să reglăm legea respectivă, să o punem în acord cu Constituția, astfel încât să aibă această pedeapsă pe durata exercitării pedepsei respective”, a spus copreședintele ALDE, Daniel Constantin.

Întrebat de ce ”tocmai acum” se iau aceste măsuri, el a răspuns că, probabil, până acum nu s-a mai ivit o astfel de situație — în care cineva să fie împiedicat de această lege să ocupe funcții în Guvern.

Totodată, întrebat dacă în cazul în care legea va fi declarată neconstituțională liderul social-democraților ar trebui să preia funcția de premier, Constantin a răspuns afirmativ. „Cred că Liviu Dragnea trebuia să conducă de acum Guvernul. A condus campania electorală, a condus un guvern către cea mai mare victorie din ultimii 20 de ani. Istoria ne arată că, de fiecare dată când un președinte de partid a dus partidul la victorie și-a asumat funcția de prim-ministru. Cred că și acum ar trebui să se întâmple”, a opinat el.

Constantin a arătat că apreciază faptul că Dragnea nu a vrut să forțeze mâna președintelui Klaus Iohannis și a propus alte persoane pentru această funcție.

„Din punctul meu de vedere, dacă va dori, sigur că ar fi persoana care ar aplica cel mai bine programul de guvernare. Nu vreau să-i spun eu domnului Dragnea ce trebuie să facă. Eu cred că este persoana care ar aplica cel mai bine programul de guvernare, dar depinde și de dorința domniei sale, pe care nu a exprimat-o într-un sens sau altul până la acest moment”, a mai spus vicepremierul.

Când unul dintre moderatorii emisiunii i-a sugerat că poate Sorin Grindeanu nu ar mai vrea să renunțe la postul de șef al Guvernului, Constantin a replicat: „Este o dezbatere publică abia la început: ce vrea domnul Grindeanu, cum va colabora cu domnul Dragnea, dacă domnul Grindeanu va înșela încrederea… Eu îl știu foarte bine pe domnul Grindeanu, din Guvernul Ponta. Am colaborat foarte bine, sunt convins că va avea un mandat foarte bun, că va implementa foarte bine programul de guvernare și că va avea o relație foarte bună cu tot PSD-ul, în frunte cu domnul Dragnea”.

Întrebat cine este premierul României în acest moment, Grindeanu sau Dragnea, Daniel Constantin a răspuns: „Sorin Grindeanu, dar există o colaborare foarte bună între domnul Grindeanu și domnul Dragnea și sunt convins că această colaborare va da rezultate bune”.

De asemenea, întrebat dacă, în opinia sa, Grindeanu este capabil să îl refuze pe șeful PSD, Constantin susținut că între cei doi relația de colaborare se va menține. „Nu vreau să vorbesc de ipoteze. Eu cred că relația de colaborare bună între cei doi se va menține și după ce își vor epuiza mandatul pe care îl au”.

Pe de altă parte, referindu-se la colaborarea dintre cele două formațiuni politice — PSD și ALDE — Constantin a arătat că, din perspectiva sa, aceasta va continua pe parcursul guvernării.

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Potrivit Avocatului Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe