OraNoua.ro
Publicat în 6 mai 2015, 18:10 / 440 elite & idei

Daniel Constantin: Nu există niciun consiliu județean care să nu fi solicitat și primit carnete de comercializare și atestate de producător

Daniel Constantin: Nu există niciun consiliu județean care să nu fi solicitat și primit carnete de comercializare și atestate de producător

Producătorii agricoli care vor să-și vândă produsele proprii în piețe o pot face de la 1 mai 2015 numai dacă dețin atestate de producători și carnete de comercializare, iar până în prezent consiliile județene au solicitat 380.000 de atestate și peste 300.000 de carnete, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă.

„Scopul acestei legi (Legea 145/2014 a piețelor — n. r.) este de a proteja și nu de sancționa producătorii agricoli. Sancțiunile merg către cei care comercializează în mod ilegal. Dacă producătorii au aceste atestate și carnete nu există niciun pericol și nicio o intenție a Guvernului de dublă impozitare, pentru că acești producători plătesc deja impozit pe norma de venit. (…) Această lege se aplica persoanelor fizice care produc și care vor să comercializeze produsele pe care le obțin, dar și la consumatori pentru că, după aplicarea ei, aceștia vor cunoaște mult mai multe lucruri despre produsele pe care care le cumpără din piață, despre calitatea și despre locul de proveniență al acestor produse”, a spus ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește informațiile apărute recent în presă, potrivit cărora nu au fost tipărite carnete de comercializare și atestatele de producător, conform noii legi a piețelor, deși ea este în vigoare din 2014, Constantin a menționat că în prezent nu există niciun consiliu județean care să nu fi primit cel puțin o primă tranșă de carnete și atestate.

„După publicarea legii, în 2014, am emis două ordine care vizează normele de implementare. Consiliile județene, pe baza solicitărilor de la primării, trebuiau să solicite noile atestate de producător și carnetele de comercializare. Până la această dată, toate consiliile județene nu numai că au solicitat, dar au și primit noile atestate. Nu există în momentul de față care să nu fi primit cel puțin o primă tranșă de carnete și atestate. Sigur, este dificil să vorbim la nivel de fiecare comună, dar am garanția că, așa cum spune legea, în cinci zile de la momentul solicitării, producătorii au actele respective pentru a nu fi împiedicată activitatea de comerț. Din datele pe care le avem, au fost solicitate 380.000 de atestate de producători și peste 300.000 de carnete de comercializare”, a subliniat oficialul MADR.

El a explicat că, potrivit noii Legi a piețelor, există două situații — una în care producătorul care deține atestat vinde singur în piețe produsele proprii și în spațiul destinat special producătorilor, iar o doua vizează vânzarea mărfii către un intermediar. În primul caz, producătorul nu trebuie să emită bon fiscal, însă în cel de-al doilea, cel care vinde are această obligație prin noua lege.

„Există două situații, una în care producătorii care vor vrea să comercializeze direct în piețe vor avea acces la minimum 40% din spațiul din piețe, destinat celor care au atestat și carnet. Dacă producătorii decid să comercializeze marfa la piață, o pot face dacă pe acel carnet de comercializare este completată de fiecare dată cantitatea care se comercializează, produsul și locul la care merge cu marfa. Sunt lucruri extrem de simple pe care le poate completa oricine. În schimb, dacă acel producător decide să vândă marfa, trebuie să elibereze către cel care cumpără — persoană fizică autorizată sau societate comercială — o filă din carnetul de comercializare pe care îl are dispoziție, cu care acel comerciant merge la piață. De asemenea, el trebuie să emită un bon fiscal, deci trebuie să aibă casă de marcat. Astfel, se va face diferența nu numai prin locurile în care vinde producătorul în piață, ci și prin faptul că producătorul vinde fără bon fiscal, iar intermediarul trebuie să elibereze bon fiscal”, a explicat Constantin.

Potrivit noi legi, producătorii agricoli au obligația să afișeze eticheta de produs, care conține informații cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obținerii sale și prețul de vânzare. Cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sancționați cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Comercianții care nu afișează eticheta de produs sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 100 lei și 300 lei.

Amenzile cresc dacă producătorii comercializează produse fără atestat de producător valabil și un carnet de comercializare a produselor. În această situație, amenzile sunt între 15.000 lei și 22.500 lei.

În cazul în care producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producția proprie, atunci fapta constitutie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că legea a fost aprobată în 2014 și a intrat în vigoare pe 1 mai 2015, existând o perioadă de 180 de zile în care certificatul de producător pe care îl aveau înainte a fost valabil fără probleme.

„Noul atestat este eliberat de primărie și este avizat și de asociația de profil, dacă există pe raza localității respective. Dacă nu, el este avizat de direcția agricolă sau camera agricolă unde s-a înființat, adică avizează suprafețele și datele înscrise în atestatul de producător. Elementul suplimentar este carnetul de comercializare, care oferă informații vizavi de produsele care se comercializează, dar oferă și protecție producătorilor agricoli”, a adăugat șeful MADR.

Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Atestatul conține numele și prenumele producătorului agricol, denumirea produselor, suprafața de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autoritățile administrației publice locale pe a căror raza se află terenul/ferma/gospodăria. Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii.

Potrivit legii, carnetul de comercializare conține informatii privind identitatea producătorului agricol ca titular și, după caz, a soțului/soției, rudelor/afinilor de gradul I, informații privind suprafețele cultivate, structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viță-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producțiile estimate a fi destinate comercializării.

Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă.

Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum și pentru produse apicole.

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe