Matei Bogdan
Publicat în 16 octombrie 2019, 13:34 / 232 elite & idei

Daniel Constantin: Pro România şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la stabilitatea politică

Daniel Constantin: Pro România şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la stabilitatea politică

Prim-vicepreşedintele Pro România Daniel Constantin a declarat, vineri, după consultările cu şeful statului Klaus Iohannis, că formaţiunea politică este favorabilă ideii alegerilor anticipate, precizând că şi-a exprimat dorinţa ca o nominalizare pentru viitorul prim-ministru să fie făcută cât mai repede, dar nu a avansat niciun nume în acest sens.

„Domnul preşedinte a vrut să afle care este opinia noastră, cum credem noi că ar trebui să ieşim din această criză politică. În primul rând, am reiterat ceea ce domnul preşedinte Ponta deja a spus în spaţiul public: dacă se va face o majoritate parlamentară pentru a se declanşa procedura de alegeri anticipate suntem favorabil acestei idei. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate nu se pot organiza mai devreme de lunile mai, iunie atunci când avem şi alegeri locale. Pe de altă parte, din punct de vedere guvernamental, sigur că nu am înaintat o propunere în faţa domnului preşedinte Iohannis. Suntem realişti şi ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui, prin voturile noastre pe care le avem, din ce în ce mai multe, pentru stabilitatea politică a ţării”, a afirmat Daniel Constantin, care a reprezentat la consultările de la Cotroceni grupul parlamentar PRO Europa.

El a spus că va veni o perioadă extrem de dificilă, în care trebuie închis bugetul pe anul 2019 şi construit bugetul pentru 2020 şi în acest sens a subliniat că trebuie făcută cât mai rapid o nominalizare de prim-ministru.

„Lucrurile vor fi foarte complicate şi, din acest punct de vedere, ne-am manifestat şi noi dorinţa ca o nominalizare pentru viitorul prim-ministru să fie făcută cât mai repede. Am înţeles că există disponibilitate pentru acest lucru. Urmează ca domnul preşedinte să prezinte un calendar exact”, a precizat Daniel Constantin.

Întrebat dacă se va alătura noului Guvern, Daniel Constantin a răspuns: „Dacă ni se va cere, avem cei mai buni profesionişti, dar nu este o condiţie pe care să o punem”.

În legătură cu propunerile lansate de Victor Ponta Partidului Social Democrat, Daniel Constantin a afirmat că nu s-a primit niciun răspuns de la PSD: „Şi tăcerea este un răspuns. Eu vă spun ca om care am fost partener al PSD – acolo sunt foarte mulţi oameni de calitate care, dacă vor fi puşi să conducă partidul, va exista un răspuns din partea PSD”.

„Vom discuta mai aplicat şi cu cei de la PNL şi atunci când se va contura o opinie vom veni şi noi cu un răspuns. (…) Nu am mers cu nicio propunere (de premier – n.r.), deşi preşedintele ştie că suntem pregătiţi. Dar aşteptăm să vedem ce soluţii se conturează. Deocamdată aşteptăm. Cu siguranţă Pro România va avea o atitudine constructivă”, a declarat Daniel Constantin.

Pe de altă parte, el a anunţat că i-a transmis preşedintelui ţării faptul că persoana potrivită pentru propunerea de comisar european din partea României este Corina Creţu.

„Am adus în atenţie şi faptul că noi avem o propunere dacă România doreşte să iasă repede din această situaţie deloc plăcută la nivel european legată de desemnarea comisarului european. Credem că persoana care ar putea să treacă foarte repede prin comisiile Parlamentului European şi după aceea să fie validată în plen este Corina Creţu, în măsura în care se consideră că este nevoie de această nominalizare”, a arătat Daniel Constantin.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe