OraNoua.ro
Publicat în 22 aprilie 2015, 19:59 / 395 elite & idei

Daniel Constantin: Protecția minorităților trebuie să rămână și de acum înainte un deziderat comun pentru noi toți

Daniel Constantin: Protecția minorităților trebuie să rămână și de acum înainte un deziderat comun pentru noi toți

Președintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XII-lea Congres al UDMR de la Cluj-Napoca, că protecția minorităților trebuie să rămână și de acum înainte un deziderat comun pentru toți politicienii și a subliniat faptul că România este un model în Europa în privința respectării drepturilor minorităților.

‘România e un model astăzi în Europa în privința protecției minorităților, deține o vastă colecție de legi și de acte normative care reglementează drepturile minorităților naționale. Ne dorim să construim împreună un viitor mai bun într-o țară europeană și să evităm toate greșelile trecutului comun. Maghiarii, romii, nemții și orice altă minoritate are posibilitatea în România, astăzi, în 2015, să-și manifeste identitatea. Țara noastră este astăzi un model recunoscut și apreciat de diversitate culturală și integrare socială. Protecția minorităților trebuie să rămână și de acum înainte un deziderat comun pentru noi toți, o cauză europeană și nu numai a maghiarilor din România. Când vorbim despre toleranță este vorba, în primul rând, despre normalitate’, a sus Constantin.

Acesta a susținut că discriminarea nu mai poate fi acceptată astăzi, nici cea legată de etnie, de culoare a pielii noastre sau cea legată de religie și că, deși în România s-au progrese enorme, ‘trebuie să recunoaștem că în ultimii ani există în țara noastră discriminare și intoleranță’.

‘Anul acesta, poate puțină lume știe, aniversăm 20 de ani de la adoptarea, la 1 februarie 1995, a Convenției Cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale. Iar România a fost primul stat care a ratificat acest important instrument juridic și cred că trebuie subliniat mai ales în contextul României de astăzi, mai ales în Transilvania. Mai avem împreună, domnule președinte, foarte multe lucruri de făcut, revizuirea Constituției, un nou cod electoral sunt doar două teme importante, care necesită un răspuns rapid în lunile următoare și este nevoie de un efort colectiv bazat pe interesul cetățeanului, nu pe interesul de partid cum se întâmplă de foarte multe ori. Mă bazez pe colaborarea dumneavoastră și, ca ministru al Agriculturii, vă adresez rugămintea să îmi fiți parteneri în dezvoltarea rurală a țării’, a precizat acesta.

Daniel Constantin a mai spus că UDMR a demonstrat în repetate rânduri că știe să decidă obiectiv și a apreciat modul în care această formațiune face politică, chiar dacă nu întotdeauna împărtășesc aceleași opinii.

‘Apreciez modul în care faceți politică în această țară și în această țară și în Parlamentul României. Din păcate, nu suntem întotdeauna de acord pe unele pe diverse chestiuni politice și nu numai politice. Unele sunt sensibile pentru dumneavoastră și știți foarte bine că unele sunt foarte sensibile pentru noi. Nu sunt numai chestiuni politice pentru a invoca de acum înainte arta compromisului, de aceea cred că este nevoie de înțelepciune, e nevoie de răbdare și dialog, astfel încât într-o anumită perioadă de timp să găsim soluțiile acceptabile pentru ambele părți’, a mai spus Daniel Constantin.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat la rândul său că în privința respectării drepturilor minorităților naționale nu îi împărtășește în totalitate opinia lui Daniel Constantin.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe