Adriana
Publicat în 17 aprilie 2012, 16:20 / 325 elite & idei

Daniel Dăianu a lansat lucrarea „Când finanța subminează economia și corodează democrația”

Daniel Dăianu a lansat lucrarea „Când finanța subminează economia și corodează democrația”

Economistul Daniel Daianu a lansat săptămâna trecuta, lucrarea „Când finanța subminează economia și corodează democrația”, o colecţie de texte ce abordează teme fundamentale pentru evoluția Uniunii Europene și a României: sistemul financiar și riscurile ce decurg din hipertrofierea și deformarea acestuia, derapajul etic în lumea afacerilor, relația dintre sectorul public și cel privat, criza zonei euro, criza datoriilor suverane, modelul de creștere în economiile emergente europene, redistribuirea puterii în economia globală și constringeri de ordin ecologic.

“Ca să tragem linie, marea întrebare este cum să fie “reparat” capitalismul în lumea industrializată pornind de la preceptul că un sistem economic liber nu poate funcționa fără piețe, că fără libertate economică nu avem creație, dezvoltare, democrație. Dar economia liberă poate fi mai bună sau mai rea; este nevoie de un sector public, de reglementări care să țină cont de imperfecțiunile piețelor, de imperative de ordin social și ecologic. Reinventarea capitalismului devine o problemă de meditație, interogație sociologică și politologică nu atât pentru mediul academic, cât mai ales pentru cei care guvernează în democrație. Dacă nu vor fi găsite răspunsuri politice care să liniștească cetățenii, anomiile vor prolifera, tentația autoritaristă va câștiga, strigoi ai trecutului vor reînvia; libertățile civice, democrația ar pierde”, a declarat economistul Daniel Dăianu, in cadrul conferintei de lansare.

 

 

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe