Adriana
Publicat în 2 noiembrie 2016, 15:36 / 89 elite & idei

Daniel Daianu: „Avem o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană”

Daniel Daianu: „Avem o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană”
+ Observator

* Dăianu: „Dezechilibrele economiei ţării noastre s-au diminuat copios”
Economia noastră arată mai mult decât bine din punct de vedere macroeconomic, ţara noastră având o creştere economică surprinzătoare pentru Uniunea Europeană, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie BNR, în cadrul unei conferinţe.
Domnia sa a precizat: „Ţara noastră are o datorie publică rezonabilă, sub 40% din Produsul Intern Brut, o datorie externă totală, publică şi privată, care s-a diminuat în ultimii ani şi pe fondul procesului de dezintermediere financiară”.
Domnul Dăianu a menţionat că economia ţării noastre are dezechilibre care s-au diminuat copios în ultimii ani, fără deficite externe supărătoare.
„În acest an, vom avea un deficit de cont curent dublu faţă de cel de anul trecut, dar încă nu este preocupant pentru că există finanţare”, a mai spus acesta.
În opinia domnului Dăianu, o veste rea o reprezintă exodul capitalului uman: „Avem oameni cu o pregătire excepţională care pleacă, dar şi oameni care se înhamă la lucru în Spania, Italia, Germania, de care ţara are nevoie. Acest lucru se observă în relaţia dintre productivitate şi salarii. În anumite regiuni ale ţării, ne confruntăm cu penurie de forţă de muncă, fie calificată sau mai puţin calificată, într-un context european în care demografia nu ne favorizează”.
Oficialul BNR a subliniat faptul că ţara noastră are venituri fiscale foarte mici, chiar cele mai mici din Europa, situându-se la 27,21% din PIB, iar ca o consecinţă a acestui fapt, nu se pot efectua finanţări cu bunuri publice de bază. Oficialul BNR a adăugat: „Sectorul privat nu se poate dezvolta dacă nu beneficiază de bunuri publice de bază. Nu va construi autostrăzi sau poduri. Va construi doar dacă are garanţii şi finanţare. Tot statul trebuie să intervină”.
Acesta a mai spus: „Avem o calitate proastă a lucrărilor publice. Din păcate risipim bani publici, observându-se şi ineficienţa instituţiilor noastre, corupţia din sistem, căutarea aderentă. Cu cât o ţară este mai puţin dezvoltată, cu atât risipa doare din ce în ce mai mult”.
Daniel Dăianu a subliniat: „Avem câteva schimbări în structura producţiei notabile, şi nu mă refer doar la IT. Salut investiţiile care se fac din Germania, Austria, Italia, Franţa în economia noastră, mai ales pe segmentele industriale care pot să mărească valoarea adăugată”.
http://www.bursa.ro/daniel-daianu-bnr-avem-o-crestere-economica-surprinzatoare-pentru-uniunea-europeana-310761&s=banci_asigurari&articol=310761.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe