Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 15:03 / 233 elite & idei

Daniel Dăianu: „Corecţia macro-economică în România începe în 2021”

Daniel Dăianu: „Corecţia macro-economică în România începe în 2021”

de Daniel Dăianu

Corecţia macro-economică în ţara noastră începe în acest an, dar trebuie corelată cu transformarea economiei, a spus ieri Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, într-o conferinţă de presă.

Daniel Dăianu a declarat: „Corecţia macro-economică în România începe în 2021, dar trebuie corelată cu transformarea economiei, apropos de Green Deal, de surmontarea unor decalaje de dezvoltare plus pregătirea intrării în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 şi în zona euro (…). Corecţia macro-economică trebuia să înceapă în 2020, dar a fost stopată de pandemie. Aş spune că bugetul pentru 2021, în pofida a ceea ce se afirmă, că este de austeritate, este unul al raţiunii. A-l compara cu bugetele din 2010-2011 când au fost tăiate drastic venituri personale, salarii, este în opinia mea un non-sens. Este bine să înţelegem că nu puteam întârzia debutul unei corecţii. Deşi pe deficit cash corecţia pare considerabilă, pe metodologia europeană este moderată, şi este firesc, având în vedere că economia este într-o perioadă de convalescenţă, chiar dacă vorbim de redresare”.

Preşedintele Consiliului Fiscal a amintit că, în 2019, ţara noastră avea un deficit structural de peste 5% din PIB, cel mai mare deficit primar – care exclude serviciul datoriei publice – din Uniunea Europeană.

„Deficitul structural a crescut copios anul trecut, la peste 7% din PIB. Deficitul de cont curent a fost de 4,7% din PIB, în 2019, de circa 5% în 2020 – printre cele mai înalte din regiune. Şi eram singurul stat din Uniune care intrase sub incidenţa procedurii de deficit excesiv înainte de pandemie”, a spus Daniel Dăianu.

În acest context, preşedintele Consiliului Fiscal a punctat că avem nevoie de creşteri ale veniturilor bugetare.

„Bugetul pentru 2021 înseamnă o schimbare de conduită. Am avut această pro-ciclicitate, care a fost o trăsătură fundamentală a construcţiilor bugetare. În 2021, de fapt prin începerea corecţiei, semnalăm o schimbare de conduită majoră. Important este să continuăm, iar eu cred că vom continua. Întrebarea este cum vom face corecţia în cei patru ani, şi de aceea noi subliniem şi nevoia de creşteri de venituri bugetare”, a spus Daniel Dăianu.

Conform celor declarate de preşedintele Consiliului Fiscal, ar trebui ca veniturile fiscale plus contribuţiile la asigurări să ajungă la 28-29% din PIB în câţiva ani, pentru a uşura corecţia macro-economică.

„Trebuie să căutăm să ajungem la venituri rezonabile ale bugetului public, astfel încât să vedem care sunt nevoile de bază pe care să le finanţăm în anii ce vin. Acest lucru se poate face (…) nu automat prin creşteri de taxe şi impozite, dar prin lărgirea bazei de impozitare şi colectare mai bună”, a spus Daniel Dăianu.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe