Adriana
Publicat în 20 septembrie 2017, 12:13 / 86 elite & idei

Daniel Daianu: Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro

Daniel Daianu: Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro
+ Observator

Teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are o atitudine „conservatoare” vizavi de Uniunea Bancara este incorecta, a declarat, marti, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta organizata de cursdeguvernare.ro, citat fiind de Agerpres. „BNR a fost si este implicata adanc in integrarea Romaniei, economic si institutional, in Uniune. Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are atitudine ‘conservatoare’ vizavi de Uniunea Bancara”, a spus Daianu.

Acesta a amintit reactiile, unele vehemente, fata de crearea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, care este, de fapt, o replica nationala a Consiliului European pentru Risc Sistemic (CERS), vazut de unii ca un ‘super-guvern.

„Unele reactii au dovedit neintelegerea reformelor din Uniune privind nevoia de re-reglementare a industriei financiare avand in vedere criza financiara, daunele pricinuite economiei, societatii de regimul ultra-lax de reglementare, de o filosofie simplista privind functionarea pietelor”, a afirmat Daniel Daianu.

El sustine ca trebuie sa facem distinctie intre abordari/declaratii politice, decizii politice, fiindca intrarea in zona euro nu poate fi pusa pe pilot automat. Potrivit acestuia, va exista o decizie politica in tara si una a partenerilor si o analiza onesta, lucida a preconditiilor economice si institutionale de aderare ce includ functionarea zonei euro.

„A judeca beneficii si costuri face parte din procesul rational de decizie. Asa se face peste tot unde exista abordare rationala. Dezbaterile privind reforma zonei euro, a guvernantei Uniunii, privind viitorul Uniunii, arata ca deciziile implica analiza, alternative cu trade-offs, compromisuri, abordari cat mai rationale in conditiile date. La BNR se fac analize asa cum se fac la toate bancile centrale din tarile candidate la aderare, asa cum se fac analize la Banca Centrala Europeana, la Comisia Europeana si la organismele financiare internationale. La BNR exista un comitet de aderare la zona euro de mai mult timp, de ani de zile, la care participa oficiali ai Ministerului Finantelor, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai altor institutii ale statului si Comitetul functioneaza de mai mult timp”, a declarat Daianu.

Acesta a atras atentia ca, pentru o aderare optima, sunt esentiale doua preconditii: o masa critica de convergenta reala si structurala ex-ante, care include finante publice solide, capacitate de a genera competitivitate prin cresteri de productivitate, precum si reforma unor institutii si mecanisme ale zonei euro, inclusiv instrumente de absorbtie a socurilor asimetrice, despre care vorbesc in ultimii ani tot mai multi oficiali europeni, chiar daca exista inca disonante conceptuale.
https://www.agerpres.ro/economie/2017/09/19/daianu-este-incorecta-teza-unora-ca-bnr-nu-doreste-intrarea-romaniei-in-zona-euro-12-22-36

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe