Adriana
Publicat în 22 mai 2012, 17:44 / 398 elite & idei

Daniel Dăianu: Ieșirea Greciei din zona euro ar însemna declararea unui faliment efectiv

Daniel Dăianu: Ieșirea Greciei din zona euro ar însemna declararea unui faliment efectiv

O ieşire a Greciei din zona euro ar însemna de fapt declararea  unui faliment efectiv, apreciază economistul Daniel Dăianu, consilier de stat în  cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului-ministru, într-un interviu la  RFI. 

„Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe  perfuzii. Declararea efectivă a falimentului ar însemna pentru grupuri bancare  europene, pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi  efective. (…) Pierderile devenite efective ar scoate la iveală o deteriorare  puternică a bilanţurilor”, a declarat profesorul Daniel Dăianu.
El atrage  atenţia că mai există un risc, dacă Grecia iese din zona euro, şi anume  contagiunea. „Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu  repercusiuni majore, întrucât Grecia este o parte mică a Uniunii Europene, a  zonei euro, în timp ce dacă procesul de contaminare ia amploare, este foarte  complicat a-l stăvili, atunci când se pune problema unei ţări precum Spania. Nu  mai vorbesc de Italia”, a spus analistul economic.

Cum se vor limita stricăciunile?
„Dincolo de contaminare,  este crearea precedentului. Părinţii fondatori ai zonei euro nu au vrut să gândească la posibilitatea unei ieşiri din zona euro, pentru că de aceea nici  aranjamentele nu au fost potrivite şi pentru un asemenea scenariu. Ieşirea  Greciei ar crea un precedent. Nu puţini se vor întreba ce se va întâmpla cu  Portugalia”, a afirmat Dăianu.
În opinia sa, „marea provocare este cum se  vor limita stricăciunile, fie că Grecia rămâne în zona euro, fie că iese”.
Potrivit consilierului de stat, România ar putea fi „copleşită” de  situaţia de pe pieţe. „Finanţele publice ale României sunt într-o stare mult mai  bună decât cu ani în urmă. (…) Dar România poate fi copleşită de ceea ce se  întâmplă pe pieţele financiare, iar dacă nu va exista decizie, adică intervenţie  decisivă pentru a preveni reîngheţarea pieţelor financiare, (…) dacă nu vor  exista măsuri care să limiteze stricăciunile, fie că Grecia rămâne, fie că va  ieşi din zona euro, ne putem aştepta chiar la mai rău decât observăm în momentul  de faţă”, conchide profesorul Daniel Dăianu.

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe