Adriana
Publicat în 10 iunie 2013, 14:38 / 123 elite & idei

Daniel Daianu – Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme

Daniel Daianu – Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme
+ Observator

Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE) a fost lansat, recent sub conducerea lui Daniel Dăianu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

‘Trăim o perioadă în care oamenii care înţeleg, dacă eşti inconştient te laşi dus de val, îşi dau seama că robusteţea şi rezilienţa nu sunt pur şi simplu nişte noţiuni pentru analiza celor din mediul universitar. Un sistem care nu are rezerve răspunde cu greutate la şocuri. Ce faci dacă ai carenţe în infrastructura de bază? Noi ştim ce carenţe avem noi, dar şi ţările industrializate descoperă că au probleme cu infrastructura de bază. Până şi Statele Unite au probleme cu infrastructura de bază. Infrastructura de bază are utilizare civilă, militară şi de apărare şi împotriva unor seminţii de pe altă planetă. O să spuneţi că Dăianu vorbeşte prostii. Eu extrapolez.

Eu poate când spun seminţii de pe altă planetă mă refer la oameni răi, o seminţie rea. Eu zic că planeta Pământ este a păcii. Nu este numai a păcii. Vader (Darth Vader – Războiul Stelelor n.r.) nu vine de pe altă planetă. Oamenii negri sunt şi aici. Problema complexităţii… complexitatea aproape este un domeniu de cercetare de sine stătător. Complexitatea ajută. Ştiţi foarte bine că există o funcţie homeostatică’, a spus Dăianu.

Prezent la eveniment, Vasile Secăreş, profesor SNSPA, este de părere cu această criză a Uniunii Europene are de-a face cu probleme de viziune, probleme instituţionale, criza economică şi financiară.

‘Dar ea se desfăşoară în strânsă legătură cu o confruntare majoră, cu înfăţişarea viitoare a Uniunii Europene şi a Europei. Pe baza unui alt raport de forţe avem de-a face cu un proiect al Germaniei în legătură cu înfăţişarea viitoare a Uniunii Europene, avem de-a face cu fracturi majore în interiorul plăgii de putere care este Uniunea Europeană şi asistăm la sciziuni pe anumite direcţii care nu sunt indiferente Statelor Unite. Aş spune că Statele Unite ţin un ochi foarte atent pe ceea ce se întâmplă şi, ca atare, rezultatul acestei confruntări europene va depinde de atitudinea Statelor Unite şi de modul în care SUA vor aşeza în balanţă factorul final. În perioada următoare noi suntem confruntaţi cu decizii majore în legătură cu parteneriatul transatlantic, cu înfăţişarea pe care ne-o dorim în legătură cu Uniunea Europeană cu raportul de forţe care poate să stea la baza unei Uniuni Europene care să servească interesele tuturor membrilor săi. În acest context, România trebuie să îşi facă o idee, să aibă o viziune în legătură cu toate aceste lucruri’, a explicat Secăreş.

Institutul a fost înfiinţat în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din SNSPA şi se bucură de prezenţa partenerului instituţional Ecole Nationale d’Administration Publique din Quebec.

ISEE îşi propune ca prin intermediul activităţilor de cercetare, mobilităţi, dezbateri şi parteneriate să contribuie la investigarea evenimentelor extreme (tail events) în sfera relaţiilor inter-statale, domeniul financiar, efectelor shimbărilor de climă etc. Institutul are în vedere oferirea unei expertize mediului academic, actori sociali, economici şi politici relevanţi.

Principalele obiective sunt susţinerea la nivel naţional şi internaţional a cercetării în domeniul evenimentelor extreme, întărirea relaţiilor de cercetare cu diferite organizaţii, din ţară şi străinătate, interesate de problematica evenimentelor extreme, dezvoltarea programelor comune de cercetare dedicate studierii evenimentelor extreme, creşterea impactului rezultatelor cercetărilor iniţiate în mediul academic, creşterea vizibilităţii publice a produselor iniţiate în mediul academic, dezvoltarea unei comunităţi de cercetători şi atragerea de fonduri naţionale şi internaţionale în vederea realizării misiunii asumate.

Ultima ora:

ObservatorManuela Catrina, despre Stephan Ludwig Roth

PoliticNicuşor Dan: „Primăria nu trebuie să fie o fortăreţă”. Primarul general al Capitalei renunţă la „garda” care-i păzea biroul

EconomieRemus Borza: Creștere economică în România

ExternIulian Chifu: Război deschis al Rusiei cu Turcia şi Occidentul – Moscova păzeşte cu încrâncenare exclusivitatea controlului în Nagorno Karabah

SocialAndreea Paul: Aproape șapte mii de elevi din Sectorul 3 au beneficiat de webinarii de educație cu privire la meseriile viitorului

EvenimenteAntonia Colibășanu, la Gaudeamus Online

CulturaManuela Catrina, despre Stephan Ludwig Roth

EditorialGeorge Butunoiu: Lupta chelnerilor români cu psihologiiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe