OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2017, 16:33 / 350 elite & idei

Daniel Dăianu: La masa refondării UE trebuie să venim și cu argumente dar și cu resurse

Daniel Dăianu: La masa refondării UE trebuie să venim și cu argumente dar și cu resurse

Faptul că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a enunţat un alt scenariu de reformare a UE decât cele cinci vehiculate până acum, înseamnă că glasul României a fost auzit. Nu de toți, însă, și acesta nu este decât începutul dezbaterilor.

România trebuie să participe la dezbaterile și la luarea deciziilor ce vor urma cu argumente solide și cu politici naționale sănătoase, a spus Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, cu ocazia conferinței organizate marți de Cursdeguvernare.
„Este vital ca România să aibă politici naționale sănătoase și argumente solide care să-i susțină poziția în discuțiile care vor urma”, în condițiile în care „există viziuni diferite și de adâncimi diferite privind integrarea europeană”, a spus Daniel Dăianu (FOTO).

Vor continua dezbaterile europene asupra problemelor unui buget al UE, sau al Zonei Euro, ale Fondului Monetar European, legate și de schema de repartizare a riscurilor. Iar dezbaterile au loc pe fondul „clivajelor dintre nordul și sudul UE și dintre vest și est”, dar și al nevoii ca „refondarea UE să aducă creșterea încrederii în proiect și în instituțiile europene”.

Când România își revendică locul în Zona Euro și pentru o aderare optimă, este esențială îndeplinirea a două precondiţii, potrivit lui Daniel Dăianu:

  • „o masă critică de convergenţă reală şi structurală ex-ante, care include finanţe publice solide și capacitatea de a genera competitivitate prin creşteri de productivitate, precum şi
  • reforma unor instituţii şi mecanisme ale Zonei Euro, inclusiv instrumente de absorbţie a şocurilor asimetrice, despre care vorbesc în ultimii ani tot mai mulţi oficiali europeni, chiar dacă există încă disonanţe conceptuale”.

„Cehia a propus ca țărilor candidate să le fie acordate un statut de observator. Mă gândesc chiar că este posibilă o adunare constituantă în care să se clarifice problemele și România trebuie să se implice în această clarificare”, a mai spus Daniel Dăianu.

„Ca să fie crezută România trebuie să participe la un act de cooperare avansat și să vină și cu resurse, nu numai cu prezență ministerială. După cum Aparare înseamnă mai mult decât achiziții”, crede oficialul BNR.

România poate emite revendicări politice, dar trebuie să și aibă venituri publice solide, nu de doar 26% (venituri fiscale) din PIB. Mai ales că „nivelul veniturilor fiscale a devenit o problemă de securitate națională fie că suntem în Zona Euro, fie că nu”.

Este nevoie de „o creștere economică durabilă care să favorizeze aderarea (…) Pentru securitatea economică, și nu numai a României, e vital ca UE sa fie mai puternică mai unită” și nu marcată de tendințe de fragmentare.

În concluzie, „are sens să pledăm pentru reforma mecanismelor de aderare la Zona Euro, pentru că aceasta nu poate fi robustă cu verigi slabe”.

Pe de altă parte, Daniel Dăianu consideră că „este incorectă teza unora că BNR nu doreşte intrarea României în Zona Euro sau că are atitudine „conservatoare” vizavi de Uniunea Bancară. Uniunea Bancară precede aderarea la euro”, spune oficialul citat.

„A judeca beneficii şi costuri face parte din procesul raţional de decizie. Aşa se face peste tot unde există abordare raţională. Dezbaterile privind reforma zonei euro, a guvernanţei Uniunii, privind viitorul Uniunii, arată că deciziile implică analiză, alternative cu trade-offs, compromisuri, abordări cât mai raţionale în condiţiile date. La BNR se fac analize aşa cum se fac la toate băncile centrale din ţările candidate la aderare, aşa cum se fac analize la Banca Centrală Europeană, la Comisia Europeană şi la organismele financiare internaţionale. La BNR există un comitet de aderare la zona euro de mai mult timp, de ani de zile, la care participă oficiali ai Ministerului Finanţelor, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai altor instituţii ale statului şi Comitetul funcţionează de mai mult timp”, a mai spus Daniel Dăianu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe