Adriana
Publicat în 4 aprilie 2017, 17:28 / 158 elite & idei

Daniel Dăianu: Mersul resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează ţările mai bogate

Daniel Dăianu: Mersul resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează ţările mai bogate
+ Observator

Distribuţia resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează, în mare măsură, ţările dezvoltate, a precizat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei dezbateri privind cadrul financiar multianual post-2020.
„Sunt analize care arată că dinamica resurselor, mersul resurselor în interiorul Uniunii avantajează, în largă măsură şi adesea, ţările mai bogate, mai avansate. Trebuie demolate miturile care lucrează împotriva noastră”, a declarat domnul Dăianu.
Domnia sa a mai precizat că, în vederea aderării ţării noastre la zona euro, este nevoie de reforme care, pe lângă fondurile europene, să se concentreze pe moblizarea şi utilizarea resurselor interne.
„Aderarea la zona euro cere reforme serioase. Nu trebuie să ne bazăm numai pe fonduri europene. Trebuie să mizăm pe resursele noastre, să le mobilizăm, să folosim banii mult mai bine. Avem nevoie de strategia de ţară, fondurile structurale şi de coeziune au un rol major, dar nu fac diferenţa în ultimă instanţă, ci mobilizarea resurselor interne şi cum vom reuşi noi să clădim această ţară”, a mai declarat Daniel Dăianu.
În opinia sa, contextul general european este foarte complicat, urmând să se complice şi mai mult în viitor, existând diferenţe pronunţate de viziune între statele membre ale Uniunii. Astfel, cea mai mare problemă din punct de vedere economic se află în zona Euro, şi nu în statele din afara zonei.
De asemenea, domnia sa a precizat că apetitul pentru creşterea bugetului UE este foarte mic, în realitate dorindu¬-se scăderea acestuia.
Domnul Dăianu a mai precizat că, în vederea protejării bunurilor publice europene, este necesară o angajare mai mare de resurse, ceea ce implică necesitatea creşterea bugetului public.
„Pentru aceste bunuri europene trebuie să luptăm şi noi şi va trebui să venim nu numai cu declaraţii de simpatie, ci să ne angajăm şi cu resurse. Atunci trebuie să ne uităm la bugetul nostru cu resurse atât de mici şi trebuie să luptăm ca să avem un buget public al României cu mai multe resurse. Să nu ne luptăm numai cu granturi, să avem venituri fiscale care sunt astăzi foarte mici. Suntem ţara codaşă a UE”, a mai precizat dominia sa.
În legătură cu preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, oficialul BNR a mai arătat: „2019 va fi un test excepţional în ceea ce ne priveşte, instituţiile noastre dacă vor face faţă. Nu este vorba de o olimpiadă de trei săptămâni, este vorba de şase luni, un test foarte sever din punct de vedere instituţional şi de competenţe”.
Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare şase luni, în perioada ianuarie-iunie 2019 această funcţie revenind României.

http://www.bursa.ro/daniel-daianu-mersul-resurselor-in-interiorul-uniunii-europene-avantajeaza-tarile-mai-bogate-320459&s=international&articol=320459.html

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe