Matei Bogdan
Publicat în 8 martie 2023, 17:40 / 108 elite & idei

Daniel Dăianu: S-au făcut erori mari de politică fiscală / Noi vorbim despre societate, dar Societatea nu există- pentru cei mai mulți există doar buzunarul propriu

Daniel Dăianu: S-au făcut erori mari de politică fiscală / Noi vorbim despre societate, dar Societatea nu există- pentru cei mai mulți există doar buzunarul propriu

O chestiune importantă este nivelul foarte scăzut de venituri fiscale. În România, unde se trăiește în minciună și ipocrizie, există printre macroeconomiști această teză că nu-i nevoie să crești veniturile, că e suficient să tăiem cheltuielile cu satârul ca să realizăm deficite mici, a spus joi Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la o conferință la sediul BNR.

Astea sunt raționamente defectuoase, absolut defectuoase, a mai adăugat el. ”Vin instituții precum Fondul Monetar, Banca Mondială și altele și îți spun: Trebuie să vă creșteți veniturile fiscale inclusiv prin schimbarea regimului fiscal. Dar când spun asta, brusc instituțiile sunt catalogate drept socialiste”, a mai spus Dăianu.

Fostul ministru de Finanțe a mai vorbit joi despre politicile economice proaste și nevoia de schimbare a regimului fiscal, pe care îl consideră inechitabil.

„Avem politici economice care au fost greșite și ne-au dus la aceste deficite structurale mari. E foarte greu să schimbe acuma regimul fiscal, pentru că sunt grupuri puternice care se opun la așa ceva. Nu vor ! Sunt tot felul de portițe și de inechități . Regimul (fiscal-n.n.) la noi este regresiv, pentru că cei care au venituri mai mici plătesc proporțional mai mult”, a avertizat academicianul.

„Dar cum încerci să transform acest regim fiscal, iese un vuiet cum că se dorește de fapt creșterea taxelor și impozitelor! Ceea ce nu e adevărat! Nu se dorește creșterea taxelor și impozitelor. Se dorește echitate! E-chi-ta-te! În sens de conformare: să plătești ceea ce ai de plătit acestui Stat care are și el de furnizat bunuri publice fără de care nu funcționează societatea”, consideră Dăianu.

Pentru că atunci când e greu, aceluiași Stat „abuziv” i se cere să ajute și în stânga și în dreapta.

„Chestiunea veniturilor fiscale este acută și există analize care țin cont de ceea ce se poate face prin extinderea bazei de impozitare prin eliminarea de portițe și tot felul de posibilități dintr-o impozitare incorectă. Absolut incorectă.

S-au făcut erori care sunt foarte greu de corectat acum. Iar toți cei care ar fi afectați de schimbarea unui regim fiscal înțeleg că li se bagă mâna în buzunar și li se ia. Vorbim despre societate, dar societatea nu există- pe radarul celor mai mulți există doar buzunarul propriu.

Trebuie eliminate marile portițe, încă o data. De ele profită nu doar micii șmecheri. Ci și corporatiștii care fac tot felul de optimizări fiscal. Nu mai putem accepta așa ceva întrucât șandramaua va lua tot mai mult apă.”, a conchis Daniel Dăianu.

​În opinia sa, consolidarea bugetară este absolut necesară și va fi tot mai dificil de realizat în anii ce vin întrucât nu mai avem beneficiul inflației, iar creșterea economică va fi considerabil încetinită.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe