OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 09:35 / 151 elite & idei

Daniel Dăianu şi Andreea Paul în conducerea ASF, validată de Parlament – VIDEO TVR

Daniel Dăianu şi Andreea Paul în conducerea ASF, validată de Parlament – VIDEO TVR

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit, miercuri dimineaţă, în şedinţă comună, pentru a-i vota pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care au fost audiaţi şi validaţi de comisiile de buget. Daniel Dăianu, primvicepreşedinte al ASF, Adrian Simionescu, preşedintele unei case de brokeraj, şi Andreea Paul, deputat PDL, au dezbătut în emisiunea Prim Plan difuzata de TVR despre rolul autorităţii în piaţa financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va prelua activitatea Comisiilor Naţionale a Valorilor Mobiliare, de Supraveghere a Asigurărilor şi a Sistemului de Pensii Private. Preşedintele votat anunţă că va face un audit al celor trei strucuri înainte de a le comasa dar promite şi o plafonare a salariilor pentru şefii structurii.

Dan Radu Ruşanu a declarat că „Salariile sunt plafonate la nivelul salarizării membrilor Consiliului de Administraţie din BNR şi de asemenea nu mai există niciun fel de sporuri sau alte facilităţi pentru membrii Consiliului ASF. ”

Parlamentul i-a validat, miercuri, cu 323 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte.

Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF, iar Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu vor fi membri ai acestui Consiliu.

Votul parlamentarilor a fost secret, cu buletine. Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de 5 ani.

Opoziţia critică aceste numiri făcute, spune Vasile Blaga, pe criteriul clientelismului politic. Şi PDL are un reprezentant în noua structură. „…clientelism politic. Nouă dintre ei nici măcar nu au studii economice” acuză Vasile Blaga,

Şeful Autorităţii susţine că cei mai mulţi dintre cei validaţi de Parlament au lucrat în cele trei domenii de activitate – piaţa de capital, în asigurări şi în pensii. Legea de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost promulgată, marţi, de şeful statului.

Daniel Dăianu, primvicepreşedinte al ASF, Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust şiAndreea Paul, deputat PDL, au dezbătut în emisiuneaPrim Plan rolul autorităţii în piaţa financiară, cum va controla ea jucătorii de pe piaţă, dar şi nivelul salariilor acestei instituţii.

 

Daniel Dăianu a vorbit despre rolul de„prudenţialitate la nivel macro” pe care îl va avea ASF: „Să gândească la nivelul sistemului, adică, de pildă, să prevadă o cădere a sistemului. Să fie prevenite fenomene cum a fost cel din Cipru”.

Prin telefon, deputatul PDL Andreea Paul, a declaratcă intenţia e de bun augur, „dar cred că startul ASF a pornit cu stângul: din pricina lipsei de transparenţă a desemnării candidaţilor – nu s-a respectat un calendar clar, iar al doilea argument ţine de lipsa credibilităţii. Nu s-a respectat nici algoritmul profesional şi nici cel politic. Jumătate dintre cei numiţi nu au pregătire economică. Unii candidaţi nu au venit nici măcar la audieri. Or, parlamentarii şi-au dat votul pentru nişte persoane care au lipsit de la audieri”.

Adrian Simionescu a vorbit despre salariile celor din autoritate: „Politicienii nu ar trebui să se amestece în acele lucruri pe care majoritatea lor nu le înţeleg. Nu trebuie să comparăm cu alte salarii din România, ci mai degrabă cu dimensiunea domeniului”.

VIDEO TVR

Ultima ora:

ObservatorDragoș Pîslaru cere Guvernului României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență

PoliticDragoș Pîslaru cere Guvernului României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternMircea Geoană reiterează rolul ”fundamental” al NATO de a veghea ca pandemia să nu conducă la o criză de securitate

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe