OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 18:28 / 167 elite & idei

Daniel Dăianu: Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc

Daniel Dăianu: Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc

Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controlează și fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, la o dezbatere organizată de asociația analiștilor financiari CFA România, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară/ASF/, Daniel Dăianu, referindu-se la piețele financiare la nivel global.

El a afirmat că riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se mișcă și a menționat faptul că în prezent li se cere să aibă rezerve inclusiv fondurilor de piață monetară (cu risc redus — n.r.).

Oficialul ASF a arătat că în România, deși plătitorii de taxe și impozite nu au fost copleșiți de eșecuri monumentale în piața financiară locală, economia românească a suportat reverberațiile din economia europeană.

‘Să nu ne imaginăm că plătitorii de taxe și impozite din România nu au suferit fiindcă deleveraging-ul (reducerea lanțului de garanții/ dezintermediere financiară — n.r.) care se produce în toată Europa și care afectează instituțiile financiar-bancare din România se simte în buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adică ce fac băncile în România. N-ai nevoie de un eșec monumental în România ca plătitorii de taxe și impozite să suporte costul acestor programe de salvare (bailout) și faptul că băncile sunt obligate prin Grupurile-mamă să se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mamă afectează fiecare sucursală. Este o naivitate să credem că trebuia să se producă neapărat un mare eșec la noi’, a subliniat Daniel Dăianu.

În opinia acestuia, este nevoie ca sectorul financiar să fie mai puțin complex, iar entitățile financiare mai mici.

Prim-vicepreședintele ASF a atras atenția și asupra faptului că reglementatorii abia încep să înțeleagă acum și riscurile neconvenționale, mai ales cele legate de sistemele informatice.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe