OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2017, 17:51 / 258 elite & idei

Daniela Lulache: Întreaga legislație din sectorul energetic trebuie revizuită

Daniela Lulache: Întreaga legislație din sectorul energetic trebuie revizuită

Situația înregistrată în luna ianuarie pe bursa de energie, când prețurile au crescut foarte mult, arată faptul că întreaga legislație din sectorul energetic trebuie să fie revizuită, altfel fenomenul s-ar putea repeta, a declarat, marți, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

„Din păcate, piața de energie din România are nefuncționalități majore. Poate ce s-a întâmplat în ianuarie este o dovadă. Chiar dacă nu ești un foarte mare specialist, este destul de evident că, în momentul în care jumătate din tranzacțiile acestei țări se fac pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate, și această volatilitate nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare”, a spus Lulache.

Potrivit acesteia, este posibil să apară din nou astfel de situații, dacă nu sunt îndepărtate cauzele.

„Putem să analizăm și sper că aceste analize să continue, dar întreaga legislație din domeniul energiei trebuie revizuită. Într-o astfel de piață cred că vom mai avea astfel de haideți să le spunem paradoxuri. În ianuarie am avut o hidraulicitate mai scăzută, dar nu foarte scăzută, am avut niște temperaturi mai scăzute decât în alți ani, dar nu foarte scăzute, am avut niște momente de viscol, dar nu mai multe sau mai ample decât în alți ani și totuși am avut aceste fenomene. Putem spune că am avut de-a face cu un paradox și mergem mai departe sau continuăm analiza”, a mai spus Lulache.

Oficialul producătorului de energie a mai spus că Nuclearelectrica nu a beneficiat foarte mult de prețurile mari de pe bursă, în condițiile în care, fiind un producător în bandă, energia produsă la Cernavodă merge cu preponderență în contracte pe termen lung.

„Nu pot să spun că a beneficiat neapărat. Noi suntem un producător în bandă. Atâta timp cât producția noastră este constantă aproape la MW de la un an la altul, și profilul nostru de vânzător este preponderent pentru produse în bandă. Suntem preponderent jucători pe piața forward, iar cantitățile pe care le vindem pe PZU încercăm să fie destul de mici”, a arătat Lulache.

Prețurile pe piața spot, PZU, a bursei de energie OPCOM au crescut treptat în luna ianuarie, ajungând la peste 650 de lei pe MWh în ultimele zile ale lunii, nivel dublu față de prețul înregistrat în primele zile ale anului.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe