OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2016, 23:30 / 210 elite & idei

Daniela Lulache: Piața de energie din România este parțial funcțională și nicio investiție de anvergură nu este sustenabilă

Daniela Lulache: Piața de energie din România este parțial funcțională și nicio investiție de anvergură nu este sustenabilă

Piața de energie din România este parțial funcțională, fiind un amestec de piață reglementată și liberalizată nearmonios, astfel că nicio investiție de anvergură nu este sustenabilă, a spus, joi, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, la conferința „Investiții pentru siguranța energetică a Romaniei”.

„Mi-ar plăcea foarte tare ca ulterior proiectului Strategiei Energetice a României 2016-2030 să ajungem la un plan de implementare și dacă ajungem, să ne setăm niște obiective indiferent de strategie. Pentru că azi discutăm de investiții, dar discutăm de investiții în afara pieței. De parcă investițiile s-ar putea face undeva sus, iar de acolo se pogoară asupra noastră niște bani și nu contează ce se întâmplă cu produsele alea. Unul dintre scenariile luate în calcul de Ministerul Energiei în elaborarea acestei strategii înțeleg că este acela că nu anvizajează vreun fel de modificare. Deci că pe piața de energie din România, sistemul de reglementări rămâne cel pe care îl avem azi. Presupunând că acest scenariu este unul de dezvoltare, eu îndrăznesc să spun că este o situație care cu siguranță nu va genera deloc vreo formă de apetit investițional”, a apreciat Daniela Lulache.

Aceasta a spus că în astfel de condiții, oricare din proiectele pe care le considerăm mai mult sau mai puțin strategice sau prioritare sunt imposibil de pus în practică.

„Îmi doresc foarte tare ca în viitorul apropiat să putem discuta despre investiții și piață, nu despre investiții versus piață. Pentru că da, nu o să ezit să spun că piața de energie din România este o piață nefuncțională, este parțial funcțională, este un amestec de reglementat și liberalizat nearmonios astfel încât nicio investiție nicio tehnologie, nicio investiție de anvergură nu este sustenabilă. Trebuie să la un moment dat să apucăm taurul de coarne cu o abordare nouă”, susține Lulache.

Ea a precizat că astfel de discuții se fac în multe părți ale lumii, nu doar în România.

„Mi-ar plăcea să fim printre cei care ne asumăm acest rol de reformator mai devreme decât alții pentru că avem șansa bogăției resurselor, șansa că avem tot ceea ce ne trebuie, este nevoie doar să le rearanjăm, nu trebuie să inventăm ceva nou’, spune Daniela Lulache.

Conform datelor prezentate de organizatorii conferinței „Investiții pentru siguranța energetică a Romaniei”, investițiile publice în piața de energie autohtonă au înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani, lipsa lor afectând în mare măsură și sectorul privat.

La nivelul Uniunii Europene se discută intens despre interconectarea piețelor de energie, iar Romania trebuie să depună eforturi consistente pentru a ține pasul cu trendul european, folosind fondurile disponibile in dezvoltarea infrastructurii energetice.

O serie de investiții sunt așteptate să se producă în perioada imediat următoare, un calendar investițional fiind avizat de ANRE. În contextul acestor inițiative, toate companiile active pe piața de energie — operatori de transport și distribuție, producători, furnizorii și consumatori vor avea de câștigat.

Conform datelor prezentate, dacă cererea de energie va continua să crească anual cu 1-2%, România va avea nevoie de o suplimentare a capacităților pentru a face față acestor evoluții.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe