Matei Bogdan
Publicat în 25 martie 2020, 18:28 / 23 elite & idei

Daniela Vișoianu: Schimbarea este singura constantă în viață

Daniela Vișoianu: Schimbarea este singura constantă în viață

When the winds of change blow, some people build windmills, some build walls. (proverb chinezesc)

Undeva, la o margine a lumii trăiește Martha, care deține un studio de terapii, în principal gong, recunoscut în Hong Kong. Am cunoscut-o acum vreo patru toamne în Suedia. Continui să primesc periodic newsletter-ul ei, care îmi face nespus de bine, cu doar câteva cuvinte. Pentru că deseori este despre puțin, despre concentrare și despre autodisciplină.

În ultimii ani unii dintre noi ne-am uitat cu atenție la competențe și la metacompetențe. Ba chiar, în educație, ne-am întrebat cum putem construi condiții de adversitate pentru ca elevii să fie mai ambițioși, provocați în mod real să depășească dificultăți. Metacompetența pe care avem șansa să o parcticăm în aceste timpuri este autodisciplina. Și, mai ales, învățăm să fim disciplinați cu noi în vremuri incerte.

Am cochetat, unii dintre noi, cu tot felul de practici de mindfulness, de trăire ”aici” și ”acum”, dar ne-am refugiat mintea, mulțumită, în planurile pe care le-am făcut pentru la vară, pentru la anul, pentru când pleacă copiii la facultate. Și, Doamne, ce bine poți dormi la noapte dacă ai un plan pentru mâine!

Schimbarea este singura constantă în viață. Noi suntem așa cum suntem, dependenți de toate prostiile, pentru că am evoluat. Ființe sociale prin definiție, purtători de învățare și istorie prin poveștile pe care le-am trecut de la o generație la alta, trăim vremuri care în care tânjim să ne atingem:- o mână strânsă sau sărutată;- o bataie pe umăr;- o îmbrățișare;

Părerea mea este că acum e doar faza de experiement – lumea din filme, cu fiecare trăind într-un cubicul. O să trecem peste asta. O să învățăm lecțiile ce sunt de învățat. Acum sau la pandemia următoare.

Martha spune:”My belief is that by taking a step back, to offer a chance to reflect, we may gain the clarity and understanding we seek for the choices we make. Everyone, regardless of their age needs a time out.”Un weekend binecuvântat tuturor!

Mesaj publicat pe Facebook.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe