OraNoua.ro
Publicat în 17 decembrie 2014, 18:46 / 228 elite & idei

Darie Cristea, despre aşteptările românilor de la preşedintele Iohannis

Darie Cristea, despre aşteptările românilor de la preşedintele Iohannis

Sociologul Darie Cristea a vorbit, în emisiunea Adevărul Live de la ora 11.00, desprerezultatele ultimului barometru INSCOP-Research realizat la comanda ziarului „Adevărul”, care arată ce aşteptări au românii de la preşedintele ales Klaus Iohannis.

Potrivit barometrului INSCOP-Research, românii consideră că priorităţile preşedintelui sunt următoarele: să creeze locuri de muncă – 34,1% (faţă de 32% în septembrie), să garanteze respectarea legilor şi a Constituţiei – 31,3% (33,6% în septembrie), să combată corupţia – 18% (18,9% cu trei luni în urmă), să conducă politica externă şi de securitate naţională a României – 10,2% (9,2% în septembrie), să susţină măsuri de protecţie socială – 4,8% (faţă de 5,6% la măsurătoarea precedentă). Sociologul Darie Cristea a comentat rezultatele sondajului INSCOP la Adevărul Live.

Darie Cristea: E un tip aparte de încredere în persoana preşedintelui, lumea vede preşedintele drept un personaj care stă deasupra fluxurilor economice şi sociale. Nu crede că preşedintele poate să creeze locuri  de muncă, dar e o aşteptare în sensul în care se pot aduce partenerii sociali la aceeaşi masă, poate fi împins Guvernul să mişte mai repede aceste proceduri.

E o aşteptare care e pe undeva prin afara fişei postului a românilor. Faptul că pe locul doi apare respectarea legilor şi a Constituţiei – discutăm despre o funcţie asociată mandatului prezidenţial. A fost o temă de campanie pe care a şi câştigat multe puncte. Acum, a trecut pe primul loc chestia cu locul de muncă, pentru că lumea consideră că e o funcţie pe care preşedintele o poate îndeplini.

Sebastian Zachmann: Pe trei este combaterea corupţiei, un domeniu unde preşedintele nu are mari atribuţii, în afară de faptul că poate numi procurori.

Darie Cristea: A fost o altă temă de campanie folosită împotriva PSD. În ce priveşte politica externă, probabil echipa domnului Iohannis a perceput tema ca pe un punct vulnerabil.

Sebastian Zachmann: Se simte nevoia unei discuţii despre afaceri externe de la Palatul Cotroceni?

Darie Cristea: Cred că ar fi bine, se simte nevoia. Nu sunt jocuri diplomatice, sunt situaţii destul de dure. Poate că ar fi şi un exerciţiu de educare publică pe care preşedintele l-ar putea face. Să iasă mai mult nu poate, nu a preluat mandatul încă, dar în momentul în care îşi asumă mandatul, va avea ocazia. Dincolo de asta, e bine să obişnuiască publicul cu ieşiri pe această teme.

Sebastian Zachmann: Ultima categorie este susţinerea măsurilor de protecţie socială.

Darie Cristea: E interesant că e prezent acolo, nu e o chestiune care să fi făcut diferenţa, dar e ceva care contează. Sunt acele persoane care văd măsurile de protecţie socială ca fiind insuficiente, dar nu e ceva să facă diferenţa.

Sebastian Zachmann: Diminuarea veniturilor e cea mai mare sursă de îngrijorare pentru români.

Darie Cristea: Tradiţional, era creşterea preţurilor, după care era pierderea locurilor de muncă. Au rămas îngrijorări fundamentale şi acestea, dar probabil că la începutul anului erau aşteptări să meargă mai prost economia, dar se apreciază că există o oarecare stabilitate. Nu au mai fost prăbuşiri spectaculoase, concedieri colective, ci, natural, următoarea îngrijorare a fost cea legată de diminuarea veniturilor. În perioada în care nu se vorbea despre criză,  principalele îngrijorări erau legate de educaţie, de sănătate, lucruri de autorealizare personală.

Descarcă Raportul INSCOP-Research de AICI.

Sociologul Darie Cristea, despre aşteptările românilor de la preşedintele Iohannis 

Citeste mai mult pe Adevărul.ro

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe