OraNoua.ro
Publicat în 21 martie 2012, 18:54 / 585 elite & idei

Discursul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinut cu ocazia prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2011

Discursul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinut cu ocazia prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2011

Discursul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinut cu ocazia prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2011
– 14 martie 2012 –

Bună dimineaţa, voi expune mai multe puncte de vedere, folosind cuvinte cât mai puţine şi încerc să mă duc către problemele care, cel puţin la Minister, apar ca fiind esenţiale.

Sigur că e firesc să încep prin a vă mulţumi pentru activitatea din 2011 pe care aţi desfăşurat-o în sistemul dumneavoastră. În primul rând pentru faptul că nu aţi avut evenimente deosebite. A remarcat şi directorul dumneavoastră, au scăzut evadările şi, din punct de vedere al parametrilor numerici, staţi mai bine. Asta e realitatea.

Realitatea este că, în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină orice sector de activitate din România, sistemul penitenciar românesc este sigur. Întreg sistemul penitenciar românesc este sigur din punct de vedere al siguranţei detenţiei.

Există, evident, şi alte aspecte pozitive pe care le voi puncta pe scurt, pentru că, pe larg, deja vi le-a prezentat domnul director. Aş remarca faptul că aţi început să vă implicaţi în activităţi economice pentru a vă atrage fonduri, aşa cum îndemnam la bilanţul trecut, în perspectiva unor dificultăţi financiare uşor de anticipat.

Mai sunt lucruri de făcut şi o să revin asupra acestui aspect. Deci, aş remarca iniţierea, dezvoltarea acestei activităţi, nu neapărat nivelul la care am ajuns. Remarc, de asemenea, faptul că v-aţi menţinut preocuparea pentru latura umană a activităţii din penitenciare şi, pentru sufletul deţinuţilor, dezvoltaţi în continuare programe culturale şi asta este foarte bine.

De asemenea, aş remarca promptitudinea şi eficienţa cu care aţi ajutat în trecut, după cum şi în acest an, cu ocazia unor dificultăţi provocate de intemperii, fie că a fost vorba de inundaţii, fie că a fost vorba, în această iarnă, de înzăpeziri. În fine, aţi păstrat o constanţă în dezvoltarea cooperării internaţionale, în atragerea de programe cu parteneri străini, inclusiv cu finanţare străină şi, de altfel, mă şi aşteptam să fie aşa.

Acum aş puncta câteva lucruri unde, este evident, mai veţi de lucru. De când am preluat mandatul periodic transmit conducerii penitenciarelor şi şefilor de penitenciare, prin intermediul Direcţiei, următorul mesaj: faceţi permanent curăţenie în sistem! Faceţi curăţenie, nu aşteptaţi să vină alţii să facă în locul dvs. pentru că vin! Şi cred că anul trecut s-a văzut că vin. Şi dacă ei au venit înseamnă că noi nu am făcut destulă curăţenie, înseamnă că mai sunt locuri unde nu există integritate 100%. Asta este ceea ce vă cer: integritate, sută la sută! Nu costă, nu ţine de Ministerul Finanţelor, nu ţine de Parlament, nu ţine decât de dvs!

Este o opţiune să fii sau să nu fii corupt şi dumneavoastră, care lucraţi cu legea, nu aveţi voie nici măcar să vă gândiţi la altceva decât să fiţi sută la sută incoruptibili, indiferent de ce greutăţi aveţi. Asta e meseria dumneavoastră. Dacă vă e greu, spuneţi : îmi e greu şi nu mă ridic la înălţimea ei. Dacă sunteţi bravi, vă ridicaţi la înălţimea ei şi rezistaţi tentaţiilor.

Când apar astfel de situaţii vă rog să luaţi decizii rapide. Din momentul în care s-a conturat cert că avem de a face cu o problemă de integritate sau, mai rău, de corupţie, conflict de interese etc. nu aşteptaţi să citiţi în stele, să primiţi telefon de la Minister sau să vină DNA-ul peste voi !

Luaţi decizia, restul e treaba Parchetului, dar în sistem trebuie făcută prompt curăţenie! Decurgând de aici, chestiunea cu telefoanele – am spus în urmă cu o săptămână în această sală, către procurori, în legătură cu confiscarea produsului infracţiunii, că trebuie să ia tot infractorilor. La fel vă spun şi dumneavoastră: luaţi-le tot! Luaţi-le toate telefoanele, toate cartelele, tot ce le permite să calce legea şi să continue din puşcărie să-şi conducă afacerile!

E inadmisibil aşa ceva! Subminăm un întreg arc de eforturi anticorupţie dacă ei, odată ajunşi în penitenciar, îşi continuă viaţa liniştiţi, oarecum, sigur, mai strâmtoraţi. Dar este inadmisibil!

Aveţi unităţi de bruiaj, 17 din care 11 funcţionale în 6 unităţi. E insuficient! Legislaţia există. Bateţi-vă pentru fonduri cu Ministerul Finanţelor, noi vom fi alături, extindeţi cooperarea cu alte instituţii ale statului care vă pot ajuta în această direcţie, avansaţi pe această cale a desfiinţării serviciului telefonic ilegal din penitenciare, ca să-i spun aşa. Serviciul ilegal telefonic din penitenciar!

Şi ajung la cea de-a doua problemă – v-am spus că sunt două – aţi dat o cifră, aproape 10 mii de telefoane. Enorm! Nu cred că toate sunt folosite în scopuri infracţionale. Poate că pur şi simplu unii dintre ei nu găsesc alte mijloace de a comunica cu familia. Deci trebuie să vedem dacă nu cumva trebuie să extindem reţeaua telefonică legală din penitenciare ca să nu mai împingem în păcat nici deţinuţii şi nici pe cei care îi păzesc.

Chestiunea cu drogurile trebuie tratată exact în aceiaşi termeni. Nu are rost să insist, adică este de la sine evident că trebuie să aveţi toleranţă zero faţă de cei care încearcă să introducă droguri în penitenciare. Fie că sunt apropiaţi ai deţinuţilor, fie că sunt persoane oficiale din sistemul penitenciar.

Un alt aspect: avem legislaţie care ne permite să introducem brăţările electronice de supraveghere. Ştiu, nu sunt fonduri, nu au fost etc. Am căutat să văd însă în trecut amplitudinea şi vehemenţa eforturilor de a căuta aceste fonduri. Pare că ne-am resemnat. Ei bine vă spun nu! Mai ales în perspectiva noilor Coduri, mai ales în perspectiva supraîncărcării sistemului penitenciar cu deţinuţi. Este o soluţie prevăzută de lege, este o soluţie civilizată, este o soluţie sigură. Puneţi-vă în mişcare! Ministerul vă va sprijni. Iniţiaţi discuţii cu cine vreţi dumneavoastră. Noi vrem să punem în funcţiune acest program.

Spuneam că aţi dezvoltat activităţi economice, dar trebuie să acceleraţi această tendinţă. Am o cifră aici, şi presupun că este corectă, la aproximativ 30 de mii de deţinuţi în 2011 aţi avut venituri proprii de 6 milioane de euro. Asta înseamnă aproximativ 200 de euro pe an, pe cap de deţinut. E prea puţin, haideţi să încercăm mai mult ! Ştiu că piaţa muncii e complicată, e greu să găseşti comenzi, dar cred că este interesant să putem să extindem această bază financiară prin care să ne acoperim propriile costuri.

Sigur că unul dintre obiectivele principale este îmbunătăţirea standardelor de detenţie. Şi aici depindeţi de buget, depinde de baza logistică etc. dar am văzut locuri în ţară unde s-a demonstrat că se poate. Deşi clădirile sunt vechi, deşi baza logistică e veche, unităţile sunt model şi vă dau exemplu Târgu Ocna, recent vizitată, neanunţat, de către conducerea Ministerului Justiţiei. Poate că ar fi bine şi dvs. să vă mai vizitaţi unii pe alţii, să vedeţi ce soluţii găsiţi, de ce unii reuşesc şi alţii nu ? Cu aceiaşi bani puţini. Deci omul sfinţeşte locul, se aplică oriunde, se aplică şi aici. Unde puteţi, ridicaţi aceste standarde de detenţie este o obligaţie !

O altă chestiune importantă pe care am evocat-o şi la bilanţul trecut este patrimoniul dumneavoastră imobiliar. Administraţia Penitenciară are un patrimoniu imobiliar bogat şi neutilizat şi vă îndemn să gândiţi, prin cadrul legal, parteneriate inclusiv cu mediul privat, prin care să utilizaţi, să exploataţi mai bine acest patrimoniu şi să putem dirija veniturile care rezultă către îmbunăţirea standardelor de detenţie. Altfel, acest patrimoniu, în ansamblu sau pe alocuri, va deveni, dacă nu a devenit prin unele părţi ale sistemului, o ‘vacă de muls’ pentru cei care îl au sub control.

Am cerut, şi domnul Băla a făcut o evidenţă a acestui patrimoniu, dar vreau să ieşim din hârtii şi să trecem pe teren. Să inspectaţi toate aceste active imobiliare, să vedem unde sunt bine folosite, unde nu sau unde e cazul şi mai rău.

În fine anul acesta s-a renunţat la sistemul de împuterniciri. Nu au fost lupte seculare, dar au fost, deşi normal ar fi fost să nu fie nevoie de întârzieri. S-a trecut la organizarea concursurilor. Nu e de ajuns. Vreau concursuri corecte care să asigure că cel mai bun câştigă. Fără pile ! Repet, fără pile! Pentru că vi se întorc în cap, după aceea vedem de ce nu sunt unităţile conduse cum nu trebuie. Din cauza asta. De acolo pleacă tot ! Şi pila este o formă de corupţie.

Un alt fapt pozitiv pe care doresc să-l menţineţi, chiar să-l îmbunătăţiţi este dialogul cu sindicatele, care anul trecut a căpătat un contur cert. Comisia mixtă funcţionează, menţineţi acest dialog, transformaţi-l într-unul sută la sută real şi conveniţi acolo soluţii, mai ales pe problemele sensibile !

Dialog real înseamnă, în primul rând, să ai o agendă realistă, ambele părţi să vină cu gândul deschis că discută, găsesc soluţii şi nu mimează un efort instituţional birocratic, şi ambele părţi să aibă poziţii rezonabile. Se întâmplă lucrul acesta în ultima perioadă. Sunt foarte bucuros din acest motiv pentru că un dialog real între administraţie, conducerea penitenciarelor şi sindicate garantează nu numai stabilitatea sistemului, nu numai liniştea, în principiu, ci o linişte lucrativă, pentru că linişte găsim şi în pădure, dar nu se întâmplă nimic acolo. Avem nevoie de o linişte care să vă permită să lucraţi împreună. Sistemul penitenciar este puternic sindicalizat, aproximativ 10.000 de membri, dacă nu mă înşel. Mai multe penitenciare cu toate dificultăţile care decurg din acest dialog multipartit… deci, faceţi în continuare eforturi ! Apreciez ce s-a întâmplat în 2011.

Avem o problemă punctuală cu sediul ANP. Noi am deschis calea găsirii unei soluţii prin cooperarea cu Ministerul Apărării Naţionale. Vă rog, domnule director, să intensificaţi dialogul la nivelul dumneavoastră. pentru a concretiza. Soluţii sunt câteva, trebuie să mergeţi acolo să discutaţi, să vedeţi locaţiile şi să rezolvăm problema sediului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de aici, din Bucureşti. Trebuie să mutăm Administraţia pentru că aveţi, după cum ştiţi, o dificultate.

În ţară, de asemenea, doresc, acolo unde se poate şi unde găsim soluţii, să scoatem unităţile de deţinere din centrul oraşelor. Nu numai că în unele locuri grevează asupra activităţii instanţelor pentru că sunt localizate în Palatul de Justiţie, cum e la Cluj, dar nu cred că – văzând, repet, câteva cazuri la faţa locului – este bine nici pentru dvs., pentru operaţionalizarea şi pentru operarea unităţii respective să fiţi localizaţi în centrul oraşelor. Sunt dificultăţi legate de pază, de standarde, de siguranţa deţinerii etc.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu trebuie să lăsaţi totul pe umerii domnului director Băla ! Deci, implicaţi-vă şi dumneavoastră. cu factorii locali, se găsesc soluţii dacă discutaţi cu primarii, cu şefii de consilii judeţene, ei sunt interesaţi să vă ajute ! Eu însumi am avut discuţii pe această temă, dar ele trebuie concretizate mai departe, prin cooperare între direcţie şi şeful unităţii locale.

Rămâne, într-adevăr, un obiectiv central şi pentru minister şi mă bucur că şi pentru Administraţie, îmbunătăţirea standardelor de detenţie, în special la nivelul minorilor şi tinerilor. Am văzut lucruri bune care s-au întâmplat în ultima perioadă, dar trebuie să ajungem mai departe. Sunt eforturi, s-au făcut şi la Tichileşti, am văzut şi la Târgu Ocna. Trebuie să avem grijă de aceşti copii ! Probabil că ei mai mult decât oricare dintre deţinuţi ajung acolo datorită faptului că sunt mai degrabă victime ale unui context de împrejurări, ale lipsei de coordonare parentală şi trebuie să le dăm o şansă în plus. Au viaţa în faţă şi, dacă ies mutilaţi din sistemul dvs., se vor întoarce înapoi, în adolescenţă sau ca adulţi.

Continuaţi să faceţi eforturi, să atrageţi fonduri ! Ştiţi că este un obiectiv prioritar pentru toate sistemele socio-profesionale. Fondurile, granturile sunt bani care nu costă ! Şi vă spun că sunt oferiţi cu generozitate în principal de către statele din Uniunea Europeană, din arcul nord-atlantic, în general. E foarte bine ce face în această direcţie domnul director. Continuaţi, dar nu neglijaţi partea internă, ca să zic aşa ! Nu vom ignora problemele interne doar de dragul unei dezvoltări frumoase a activităţii de cooperare externă şi atragere de fonduri.

Nu vom transforma Administraţia într-un fel de minister de externe care să aducă fonduri comunitare şi cu asta basta ! Deci, aveţi în vedere ambele aspecte ale activităţii dumneavoastră ! Tot aici, v-aş încuraja să cooperaţi mai mult cu ONG-urile. Ele au expertiză, au contacte şi în ţară şi în străinătate, au sponsori, au viziune asupra sistemului, dialogaţi fără rezerve cu societatea civilă, cu ONG-urile specializate ! Vă vor da idei, de multe ori puteţi intra în proiecte, aţi făcut-o deja, şi e bine să continuaţi cu ele.

Înainte de a mă apropia de finalul acestui punctaj aş vrea să mă refer doar punctual la câteva remarci ale bilanţului expus de domnul director. Vă asigur, bugetul dumneavoastră rămâne o prioritate ! Dacă nu era, nu găseam fonduri la rectificare, nu găseam fonduri să acoperim problema finanţării spitalelor din penitenciare, deşi s-a plecat pe un calcul greşit care ne-a pus într-o dificultate majoră, dar s-a rezolvat. Şi s-a rezolvat şi pentru că am fost, din fericire, informaţi la timp, de către direcţia penitenciară, şi corect.

Cadrul legal, dacă este de îmbunătăţit, vă rog, bateţi la uşa ministerului ! Avem direcţie de elaborare, dumneavoastră aveţi direcţie juridică. Spuneţi unde mai trebuie îmbunătăţit şi puneţi pe hârtie, dar nu accept scuza, aşa în general, ‘există cadru legal instabil’. Haideţi să vedem unde este instabil, să îl stabilizăm !

Iar în ceea ce priveşte Multiproduct, vă informez sau vă aduc aminte : ea a fost falimentată, undeva în 2006-2007 în sistemul penitenciar, apoi trecută la AVAS pentru reorganizare, nu s-a reorganizat. Şi vă informez că în prezent am o echipă în Ministerul Justiţiei care gândeşte o soluţie juridică pe care să o supunem atenţiei AVAS, respectiv Ministerului de Finanţe, să putem revitaliza această regie. Dacă se va găsi soluţia juridică o să aveţi din nou Multiproduct-ul şi sper ca în anii care vin ea să devină profitabilă şi să nu se ajungă din nou în situaţia din 2006-2007.

Încă un punct aş mai vrea să vă menţionez legat de Direcţia de prevenire a criminalităţii în mediul penitenciar. Ştiu că aţi avut şi recent o analiză pe această problemă cu subsecretarul de stat Dobrică, vi s-a spus acolo tot ce e de spus, dar nu vreau să ne întâlnim din nou, eventual tot aşa, într-o formulă mai extinsă, şi să ne întrebăm ce previne această direcţie de prevenire. Pentru că în ipoteza în care mai suntem puşi în situaţia să ne mai întrebăm o dată ce previne, atunci vă spun eu ce o să prevină: o să prezică desfiinţarea ei ! Şi gândiţi-vă că în anii trecuţi, la propunerea dumneavoastră, am evaluat posibilitatea transformării ei într-un adevărat serviciu de informaţii. Şi analizele şi ezitările au fost legate tocmai că nu intuiam capacitatea şi eficienţa în această direcţie. Deci, înainte de a ne propune să umblăm cu lucruri sofisticate, haideţi să învăţăm să umblăm cu lucrurile simple !

Vă evocam posibilitatea de a ne întâlni într-un cadru mai extins. Dumneavoastră aveţi azi bilanţul pe 2011 pe care l-aţi convocat, cum era şi firesc, vă mulţumesc pentru invitaţie. Eu vă propun să mai avem un bilanţ pe care îl convoc eu, la 1 iulie 2012, să vedem unde suntem cu aceste puncte pe care şi directorul le-a enunţat ca obiective şi eu am încercat să vi le expun ca deziderate din punctul de vedere al ministrului Justiţiei.

Eu acestea am avut să vă spun. Încă o dată, vă mulţumesc pentru activitate, şi dumneavoastră, şi direcţiei, şi să vă doresc mult succes! Dar, vă invit: luaţi viteză în implementarea acestor obiective! Nu pierdeţi timp, nu aşteptaţi să meargă lucrurile de la sine, nu mai suntem în situaţia să stăm să treacă vremea şi să meargă lucrurile de la sine! Luaţi viteză în implementarea obiectivelor, acesta e sfatul pentru dumneavoastră şi rugămintea în acelaşi timp. Şi ne vedem la 1 iulie 2012, aici sau în altă locaţie, să vedem unde am ajuns cu această viteză sporită.

Mult succes şi vă multumesc!

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe