OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2018, 19:17 / 100 elite & idei

Dorel Şandor: Un bilanţ sumar

Dorel Şandor: Un bilanţ sumar

de Dorel Şandor

Trăim cu impresia că 2017 este un an încheiat, într-o rutină colectivă de regândit, alunecând la vale prin forţa lucrurilor spre alte orizonturi. O privire retrospectivă, fie şi ca o listă simplă de întrebări, ar putea aprinde lumina în dormitor.

Iată 10, din Cutia anului:

1.     Care este cea mai gravă, frecventă, meseriaş-practicată INFRACŢIUNE cu impact public, structural, funcţional? Iniţiată, construită şi finalizată în 2017.

2.     Care au fost cele mai păguboase PRESTAŢII INSTITUŢIONALE în domenii-cheie, generatoare de „vid public” în raport cu o agendă tot mai vagă, efemeră, ignorată?

3.     Care sunt zonele, localităţile, regiunile cele mai părăsite, abandonate în care regăsim GRUPURI DEFAVORIZATE cu o multilaterală expunere la mizerie, boală, silă de a trăi?

4.     Care sunt cei mai performanţi JUCĂTORI PUBLICI, în domenii-cheie, în subminarea sistemului de valori democratice, a normelor juridice, a siguranţei naţionale, prin corupţie, trădare şi vânzare iresponsabilă de resurse interne?

5.     Care sunt cele mai periculoase riscuri şi AMENINŢĂRI preparate în 2017 la care România şi românii vor fi expuşi în viitorul apropiat?!

6.     Cât de largă, adâncă şi nesfârşită s-a dovedit din nou, în 2017, TĂCEREA LA ROMÂNI? Cu referire la situaţii şi teme ţipătoare la cer. Îţi stă mintea-n loc…

7.     Care sunt cele mai răspândite persistente şi încurajate pe piaţă, în 2017, slăbiciuni, DEPENDENŢE, inerţii, individuale şi colective, la nivelul „omului de rând, consumator şi consumat, menite să asigure iluzia de a trăi?!

8.     Care au fost, şi în 2017, principalii ABSENŢI ca rol, autoritate, influenţă care să anticipeze, modereze, sau chiar să elimine din lumea în care supravieţuim diluarea solidarităţii, iniţiativei, credinţei la oamenii simpli?

9.     Care au fost cele mai importante reproşuri, reţineri ale STRĂINILOR faţă de români şi România pe care, în 2017 le-am adăugat la „lista neagră a imaginii externe?!

10. Câte dintre toate acestea şi altele vor continua şi în 2018, se vor extinde, se vor consolida într-o realitate toxică, cu potenţial de evoluţii haotice, pentru un „runaway train” cu care ar continua călătoria neamului către nicăieri?!

Desigur, peste ani, puţini, nimeni nu-şi va mai aminti de 2017, care tocmai a trecut.

La mulţi ani!

P.S.: Cum se traduce în româneşte cuvântul „JUSTIŢIE„? Ştie cineva?

Ultima ora:

ObservatorMihai Daraban, la Forumul de Afaceri româno-italian: Companiile italiene, adevărați ambasadori ai business-ului în România

PoliticCristian Unteanu: După referendum, o luăm de la capăt de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat?

EconomieRemus Borza: Țara trebuie pregătită pentru criză

ExternAlexandru Lăzescu: NAFTA 2.0 ca armă în bătălia geopolitică dintre America și China

EvenimenteMihai Daraban, la Forumul de Afaceri româno-italian: Companiile italiene, adevărați ambasadori ai business-ului în România

CulturaSever Voinescu: Odată și-odată, niciodată. Reflexul de cultură

SocialRaed Arafat anunţă că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe