Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 15:26 / 69 elite & idei

Dragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

Dragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

💫 Relansarea economică în contextul propuneri de redresare a COM și in viziunea Guvernului Ludovic ORBAN se bazează investiții și reforme.
💡 Reforma sectorului public poate include și o nouă abordare privind finanțarea dezvoltării durabile a zonelor urbane și orașelor.
👩🏼‍💻 Conceptul de orașe inteligente „Smart Cities and Communities” poate reprezenta un reper important pentru viitoarele politici și instrumente de reformă în domeniul dezvoltării urbane.
💡 Spre exemplu, Parteneriatul european pentru inovare pentru orașe și comunități inteligente (EIP-SCC) este o inițiativă susținută de Comisia Europeană care reunește orașe, industrie, IMM-uri, bănci, cercetare și alți actori ai orașelor inteligente. Prin intermediul acestei inițiative autoritățile din zonele urbane și orașe pot identifica soluții adecvate pentru digitalizare, promovarea economie circulare, eficiența energetică etc.
🇪🇺 Agenda urbană pentru UE include inițiative relevante în domeniul digital. Spre exemplu, în cadrul parteneriatului Agendei Urbane pentru UE privind tranziția digitală, orașele, statele membre și COM lucrează împreună la furnizarea unor servicii publice mai eficiente, axându-se pe servicii de sănătate și sociale, e-Guvernare, 5G, planificare urbană și dezvoltarea modului de a învăța.
👉 Propunerea COM pe coeziune în viitorul exercitiu 2021-2027 pune baza unui nou instrument, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin gestiune directă – Inițiativa Urban UE, care va oferi un sprijin coerent orașelor având la bază prioritățile tematice ale Agendei Urbane a UE. Această inițiativă va facilita și sprijini cooperarea și dezvoltarea capacității actorilor urbani, acțiuni inovative, dezvoltarea politicilor și comunicării în domeniul dezvoltării urbane durabile. Totodată, va crea o legătură puternică cu politicile relevante ale UE și în mod special cu investițiile politicii de coeziune.
💶 Pentru a veni în sprijinul autorităților urbane, COM și BEI au înființat o nouă platformă consultativă pentru investiții urbane în cadrul European Investment Advisory Hub, numită URBIS. Platforma are rolul de a facilita, accelera și debloca proiecte, programe și platforme de investiții urbane.
🇹🇩 Totodată, subliniez importanța integrării companiilor din România în proiecte IPCEI sau alte tipuri de proiecte care se dezvolta pe structura lanțurilor valorice strategice cheie, stabilite în Raportul Forumului Strategic pentru Proiecte Importante de Interes Comun European – IPCEI.
👉 Cele șase lanțuri valorice cheie propuse sunt: Vehicule conectate, curate și autonome; Tehnologii și sisteme bazate pe Hidrogen; Sănătate inteligentă; Industrie cu emisii reduse de CO2; Internetul industrial al lucrurilor (date industriale); Securitate cibernetică.
👉 La acestea se adaugă încă trei domenii in care UE a avansat cu proiecte IPCEI respectiv microelectronică, super-computere si baterii electrice.
⁉️🇹🇩 Este necesar ca România sa se conecteze in rețeaua europeana a acestor lanțuri valorice la nivel de companii si pentru a atrage investiții la nivel național.
🇹🇩 Pentru Romania este deosebit de importantă continuarea implicării și asigurării coordonării naționale cu privire la activitatea europeană legată de dezvoltarea rețelelor 5G și punerea în aplicare a Setului de instrumente al UE pentru securitatea rețelelor 5G.
📡 5G este o tehnologie care va permite IoT iar orașele inteligente se bazează, în esență, pe IoT pentru a funcționa. 5G și orașele inteligente sunt indisolubil legate. Senzorii trebuie să fie amplasați pentru a colecta date. Cantitatea masivă de date generate de acești senzori trebuie apoi comunicată, analizată și redusă la infrastructură pentru a genera schimbările în funcționarea eficienta a orașelor inteligente.
👉 Ca exemplu, senzorii locurilor de parcare se conectează deja cu o aplicație care direcționează șoferii către spațiile disponibile. De asemenea, sunt în derulare proiecte în orașe, cum ar fi Alba Iulia, Cluj, Timisoara etc., pentru a realiza și viziunea inteligentă asupra orașului.
💡 5G transpune o platformă îmbunătățită masiv pentru a oferi conectivitate scalabilă și fiabilă peste tot în lume. Tehnologia este proiectată să genereze rată mare de date și latență scăzută. Aceste două caracteristici permit transferul rapid al datelor în timp real între două sau mai multe puncte. Acest lucru va permite implementarea a numeroase aplicații noi, care nu au fost posibile înainte de 5G. Internet of Things (IoT) a devenit un termen care poate fi recunoscut instantaneu. Se referă la dispozitive inteligente, web-based, care au o funcționalitate fixă mai mare, în comparație cu smartphone-uri, tablete sau computere de uz general. Exemple de dispozitive IoT includ termostatele conectate, camerele de securitate, blocarea ușilor și chiar aparate de bucătărie conectate.
📲 IoT restructurează fiecare aspect al unei clădiri, de la construcție la locuință până la management. Utilizați datele IoT pentru a lua decizii în cunoștință de cauză pentru a optimiza experiența ocupanților, a personalului și a conducerii. Cu optimizarea activelor, o mai bună gestionare a facilităților și siguranța ocupanților, clădirile mai inteligente pot eficientiza procesele de afaceri și extinde profiturile.
ℹ️ Începând cu perioada 2021-2027 localitățile urbane din România cu statut de municipiu reședință de județ, municipii și orașe pot depune proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru implementarea conceptului de „smart city”, iar unitățile administrativ teritoriale urbane (municipiile reședințe de județ, municipiile și orașele) care au în structura administrativ teritorială comune aparținătoare, pot să depună proiecte pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru soluții de tip „smart village”.
ℹ️ Atât orașele, cât și comunele vor avea la dispoziție 800 milioane euro pentru a implementa proiectele care vor contribui la dezvoltarea localităților, dintre care 200 milioane euro le vor fi acordate comunelor.
ℹ️ Astfel, în mediul rural pot fi finanțate din bani europeni proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană, alimentare cu apă și canalizare, infrastructură de drumuri interioare ale satelor și conectivitatea acestora la rețeaua rutieră județeană și pentru soluții inteligente de conectare la utilități și transport public călători.
ℹ️ Comunele care fac parte din această categorie pot depune proiecte pentru finanțare în cadrul Programelor Operaționale Regionale și al Programului Operațional Dezvoltare Durabilă.
👉 De asemenea, avem nevoie de standardizare. Standardele UE, ca prim pas, va genera și interoperabilitate. Este necesar sa avem si date deschise (open data & big data) pentru a articula modele de dezvoltare și de regenerare urbana.
💡 In prezent doar 2 din cele 10 standarde ISO legate de Orașe Inteligente sunt transpuse in Romania. Urmează pana la finalul anului sa mai transpunem încă un ISO (37210) venit in întâmpinarea dezvoltarii #OrașelorșiComunitatilorInteligente iar urmare a parteneriatului cu ASRO alte trei urmează procedura de transpunere.
👍🏻 Toate comunitatile trebuie sa beneficieze de aceste standarde, sa se genereze un set de KPIs (indicatori de performanta) și benchmark-uri, utili pentru procesul administrativ. Ne dorim sa creștem performanta urbana și sa integram sisteme de bugetare eficiente, fundamentate pe un răspuns pragmatic la problemele existente in comunitate.
👩🏼‍💻 “Nu exista un model unitar. Trebuie sa avem repere dar coroborata si de o situatie reala … care apoi sa se alinieze. Este necesar un set de date filtrate si validate de catre cetateni. Este nevoie de inovare dar in acord cu nevoile cetatenilor pentru a creste gradul de bunastare și de implicare al acestora.” – Anca GORON
🤝 Este o provocare, dar cum ar fi ca cetățenii sa fie la 5 minute de bugetare participativa sau de vot electronic prin e-semnatura?
📡 Viziunea nationala privind implementarea rețelelor 5G prevede crearea a 250.000 de locuri de muncă și venituri de 4,7 miliarde EUR.
💡 Viziunea își propune să stimuleze desfășurarea rețelelor 5G, prin reglementări simplificate pentru construirea de noi infrastructuri fizice, transpunând Codul comunicațiilor europene, promovând cazuri de utilizare noi și încurajarea cooperării.

DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta #LocuriDeMunca #FonduriSiInvestitii #ServiciiPentruCetateni

Dragos C.L. PREDA & PNL Prahova

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe